Çağdaş çocuk kitaplarında aile büyüklerinin sunuluş biçimleri
Presentation of elderls in families in the contemporary childrens's books
- Tez No: 555087
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk edebiyatı, nine, dede, Children, children's literature, grandmother, grandfather
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bir ulusun varlığını devam ettirebilmesinin teminatlarından sayılan aile, zamanla farklı biçimlere evrilmiştir. Bu süreç, büyük ebeveyn-torun ilişkisinde sancılı değişimleri beraberinde getirmiştir. Çekirdek aileye sıkıştırılan çocuk, aile büyüklerinin tecrübe ve sevgisiyle büyüme olanağından mahrum bırakılmıştır. Çocuğun gelişiminde sağlıklı kurulan büyük ebeveyn-torun ilişkisine ihtiyaç vardır. Modern dünyanın bu ilişkiye izin vermediği durumlarda mevcut boşluğu doldurmak için çocuk edebiyatına da mühim görevler düşmektedir. Nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasıyla gerçekleştirilen bu çalışmada çağdaş çocuk kitaplarında yer alan aile büyüklerinin sunuluş biçimleri ele alınmıştır. Çalışma kapsamında içerisinde büyük ebeveyn-torun ilişkisini ve aktarımını ihtiva eden ölçüt örnekleme ile araştırma nesnesi olarak belirlenen 15 çocuk kitabı doküman olarak kabul edilmiş ve analiz sürecinde doküman incelemesinden yararlanılmıştır. Araştırmacı tarafından okunan ve içerik analizi yöntemiyle analiz edilen kitaplarda yer alan dede/nine figürlerinin sunuluş biçimleri ve torunlarıyla kurdukları iletişim türleri tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, uzman görüşüne başvurularak kategorilendirilmiştir. İçerik analizi ile kategorilendirilen mevcut veriler, betimsel analiz ile yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, incelenen eserlerde en fazla“günlük yaşam”ana kategorisine yer verildiği belirlenmiştir. Mevcut kitaplar içinde en fazla rastlanan unsur ise“kişiler arası olumlu iletişim”dir. Eserlerde“vatan sevgisi”kategorisine hiç yer verilmediği tespit edilmiştir. Toplam unsur miktarının en fazla olduğu eser“Ninemin Yemekleri Dedemin Oyuncakları”, unsur çeşitliliğine en fazla yer verilen eser ise“Dedemin Uçan Dairesi”dir. Her iki kategoride de en az unsur tespit edilen eser,“Çetin Ceviz”dir. Elde edilen bulgular doğrultusunda nine ve dede figürlerinin sunuluş biçimleri unsurlarının çocuk kitaplarında dengeli dağılım göstermediği, belirli kategorilere odaklanıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The family, which is considered as one of the guarantees for the continuity of a nation, evolved different forms over time. This process has brought about painful changes in the relationship between grandparents and grandparents. The child, who was squeezed into the core family, was deprived of the opportunity to grow with the experience and love of the family elders. However, there is a need for a grandparent's grandchild relationship established in the child's development. When the modern world does not allow this relationship, the task of filling the existing gap falls into children's literature. In this study, which is a case study which is one of the qualitative research designs, presentation forms of family elders in contemporary children's books are discussed. Within the scope of the study, the criterion that includes the relationship and transfer of grandparent grandchildren was accepted as a document and 15 children's books identified as a research object were used as documents and document analysis was used during the analysis process. The forms of presentation of grandfather / grandmother figures in the books read by the researcher and analyzed by content analysis method and the types of communication they established with their grandchildren were determined. The data obtained were categorized with reference to expert opinion. Existing data categorized by content analysis was interpreted by descriptive analysis. As a result of the research, it is determined that the books in the books examined have the most daily life category. The most common element among the current books is the positive interpersonal communication. In books, it is determined that there is no place in the category of homeland love.The book“Dedemin Uçan Dairesi”, in terms of elementary diversity in contemporary children's books, and“Ninemin Yemekleri Dedemin Oyuncakları”in terms of total element ratio, has the most elements.“ Çetin Ceviz”is the book with the least element in both categories. According to the findings, it was determined that the forms of presentation of grandmother and grandfather figures did not show balanced distribution in children's books and focused on certain categories.