Ceza Muhakemesi Hukukunda yakalama ve gözaltına alma
Arrest and detention in Criminal Procedure Law
  1. Tez No: 555095
  2. Yazar: ÖZGE AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı, Koruma Tedbiri, Yakalama, Gözaltına Alma, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Right of Person's Freedom and Security, Protection Measure, Arrest, Detention, European Convention on Human Rights
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Çalışmamızın konusunu oluşturan yakalama ve gözaltına alma koruma tedbirleri, kişi hak ve özgürlüğünü sınırlandıran tedbirler olduğundan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve diğer uluslararası sözleşmelerde hüküm altına alınmış ve iç hukukumuzda ise Anayasa ve Ceza Muhakemesi Kanunu başta olmak üzere diğer yasal mevzuat ile ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde yakalama ve gözaltına alma tedbirlerinin tanımı, diğer kavramlardan farkı, temel ilkeleri, özellikleri, bu tedbirlerin amaçları ve bu tedbirlere başvurulması için gerekli olan ön şartlar ve koşullar, Türk hukukunda tarihsel süreç içerisinde geçirmiş oldukları değişim ve uluslararası sözleşmelerde ne şekilde düzenlendikleri incelenmiştir. İkinci bölümde, yasal mevzuatta yer alan düzenlemeler dikkate alınarak tedbirlerin uygulanma şartları, gerek kişi bakımından gerek uygulanan durumlar bakımından özellik taşıyan yakalama ve gözaltına alma halleri incelemiştir. Üçüncü ve son bölümde ise, yakalama ve gözaltına alma tedbirlerinin yerine getirilmesi, denetimi ve hukuki sonuçları incelenmiştir. Çalışmamız içerisinde iç hukukumuzda yer alan yasal mevzuat ayrıntılı bir şekilde irdelenmiş ve olması gereken hukuk açısından kanaatimizi oluşturan eleştirilere yer verilmiştir. Yetkili makamlar tarafından gerçekleştirilen uygulamaların, uluslararası düzenlemelere uygun olup olmadığını irdelemek açısından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen kararlara da değinilmiştir. Çalışma neticesinde varmış olduğumuz kanaat gereğince; iç hukukumuzda bu tedbirlere ilişkin ayrıntılı düzenlemelere yer verilmiş olsa da, asıl önemli taşıyan husus, bu tedbirleri uygulamakla görevli makam ve kişilerin kanunda belirtilen usul ve şartlar çerçevesinde bu tedbirlere başvurması ve şüpheli ve sanığa tanınan temel hak ve özgürlükler çerçevesinde bu tedbirlerin yerine getirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Though the arrest and detention protection precautions composing the subject of our study are precautions that are limiting the right and freedom of the person and they are ensured through European Convention on Human rights and other international conventions and in our national law they are arranged in detail particularly by Constitution and Criminal Procedure Law and other legal legislation. In the first chapter of our study consisting of three chapters the description of arrest and detention protection precautions, its difference from other concepts, basic principles, characteristics, the objectives of these precautions and the preconditions and provisions necessary for the application to these precautions, their changes within the historical process in Turkish law and how they are arranged in the international conventions were analyzed. In the second chapter, by taking the regulations in the legal legislation into account the implementation provisions of the precautions analyzed the cases of arrest and detention which are comprising the characteristic in terms of both the person and the situations. In the third and last chapter, the implementation of the arrest and detention precautions, their auditing and legal consequences were examined. Within our study the legal legislation in our national law was examined thoroughly and the critics composing our opinion were included in terms of the current law. The decisions of European Court of Human Rights were also mentioned in terms of the study whether the implementations that were carried out by the competent authorities were complying with the international regulations or not. In accordance with the conclusion reached as the result of the study, although in our national law there are detailed regulations related to these precautions the main important issue is whether the authorities and persons who are carrying out these precautions are applying them within the scope of rules and procedures specified in the law and perform these precautions within the frame of main rights and freedoms granted to the suspect and defendant.