Öğrenen örgütün örgütsel performans üzerine etkisi: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir uygulama
The effect on learning organizational performance: An application in Kütahya Dumlupinar University Evliya Çelebi Education and Research Hospital
- Tez No: 555101
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ZAFER GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, Öğrenen Örgüt, Performans, Örgütsel Performans, Kamu Hastanesi, Learning, Learning Organization, Performance, Organizational Performance, Public Hospital
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüzde öğrenme kavramı, insanlar için olduğu kadar işletmeler açısından da hayati önem taşıyan kavramlardan birisi haline gelmiştir. İşletmelerin, küresel rekabet ortamı içerisinde ayakta kalabilmeleri ve etkinliklerini sürdürebilmeleri için sürekli olarak kendilerini yenileyebilmeleri ve bunun içinde örgütsel olarak öğrenebilmeleri bir zorunluluk haline gelmiştir. Öğrenen örgütler, kendilerini sürekli yenileyebilen, çevresi ile etkileşim içerisinde olan, çevresini araştıran, kendi gücü ve yeteneklerinin farkında olabilen örgütlerdir. Öğrenen organizasyon konusunda başarılı olan işletmelerin, örgütsel performanslarına değer katacağı ve hem nitel hem de nicel anlamda performanslarını arttıracakları düşünülebilir. Sağlık sektörü, karşılaştıkları problemlerle başa çıkabilmek için bir efor içine girerek, problemlerine çeşitli alternatifler bulmalıdırlar. Bu alternatiflerden biri öğrenen örgüt ve diğeri sağlık sektörünü etkileyen unsurlara karşılık vermek için kendini ileriye taşıma zorunluluğu olan sağlık kuruluşları ekseninde, bir ideal olan“Öğrenen Hastane”olma görüşüdür. Bu sebeple hastanelerde öğrenen bireyler vasıtasıyla öğrenen gruplar oluşturup, öğrenmeyi hastane atmosferinin bir bütünü haline getirip diğer bir değişle öğrenmeyi kurumun bir parçası haline getirerek öğrenen hastaneler ortaya çıkabilir. Bu nedenle paylaşarak öğrenmenin, bilgiyi geliştirerek ve örgütsel performansı kademeli olarak artırıcı etkisi, öğrenmenin; ihtimallere bırakılamayacağını, hedeflenen amaca ulaşacağı fikrini ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada amaç; öğrenen örgütün, örgütsel nitel performans üzerinde etkisinin olup olmadığının belirlenmesi olup ana hedef Peter SENGE'nin ileri sürdüğü öğrenen örgüt modelini oluşturan beş temel disiplinin (kişisel ustalık, zihinsel modeller, paylaşılan vizyon, takım halinde öğrenme ve sistem düşüncesi) diğer bir ifade ile öğrenen örgütün, alt boyutlarının sağlık kurumlarının örgütsel nitel performansı üzerindeki etkisinin ortaya konulmasıdır. Bu amaca yönelik olarak çalışmanın birinci bölümünde; öğrenen örgüt kavramı ve P. SENGE'nin öğrenen örgüte ilişkin beş temel disiplini açıklanmış, ikinci bölümde örgütsel performans kavramı üzerinde durulmuştur. Bu şekilde araştırmanın kavramsal çerçevesi oluşturulmuş, bu kavramsal çerçeve doğrultusunda bir model ileri sürülmüştür. Çalışmanın uygulama bölümünde ise, Kütahya İlindeki en büyük ve tek kamu hastanesi olan DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde anket uygulaması yapılmış, elde edilen veriler istatistiksel analizler kullanılarak yorumlanmış ve ileri sürülen araştırma modeli çoklu regresyon analizi kullanılarak test edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucunda öğrenen örgütün alt boyutlarından sadece sistem düşüncesi ve kişisel hakimiyet boyutlarının örgütsel nitel performans üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülürken diğer boyutların örgütsel nitel performans üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
At the present time, the concept of learning has become one of the concepts that are vital for people as well as for businesses. It has become an obligation for businesses to be able to renew themselves continuously and to learn organizationally in order to be able to survive and sustain their activities in a global competitive environment. Learning organizations are organizations that can constantly renew themselves, interact with their environment, explore their surroundings, and be aware of their own strengths and abilities. The learning organization can be considered to be worthy of the organizational performance of successful entrepreneurs and to increase their performance both qualitatively and quantitatively. The health sector must find various alternatives to their problems by entering into an effort to cope with the problems they face. One of these alternatives is to be an ideal“Learning Hospital”on the axis of health institutions that have to move forward in order to respond to elements that affect the learning organization and the other health sector. For this reason, hospitals may emerge that learn by creating groups that learn through the individuals who learn in hospitals, by making it a part of the hospital atmosphere and by making it a part of the institution. For this reason, learning by sharing, improving the knowledge and gradually increasing the organizational performance, The possibility that they can not be left, the goal is to reach the idea. In this study;The learning organization is to determine whether there is an effect on organizational performance and the main goal is to identify the five basic disciplines (personal mastery, mental model, shared vision, team learning and system thinking) that constitute the learning organization model put forward by Peter SENGE, Sub-dimensions of the health institutions on the organizational qualitative performance of the effect. In the first part of this aimed study; The concept of learning organization and the five basic disciplines of P. Senge learning knitting are explained and the second part focuses on the concept of organizational performance. In this way, the conceptual framework of the research has been established and a model has been put forward in line with this conceptual framework. In the practice section of the study, a questionnaire was applied at the DPU Evliya Çelebi Training and Research Hospital, which is the largest and only public hospital in Kütahya province. The obtained data were interpreted using statistical analyzes and the proposed research model was tested using multiple regression analysis. As a result of the regression analysis, only the system thinking and personal dominance dimensions were found to have a significant effect on the organizational qualitative performance, whereas the other dimensions did not have a statistically significant effect on the organizational performance.