Kâtib Çelebi'nin Fezleke'sindeki şair biyografileri
The biographics of the poets in Kâtib Çelebi's Fezleke
  1. Tez No: 555106
  2. Yazar: UĞUR KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSEN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 17. yüzyıl Kâtib elebi Fezleke, şair biyografi, 17th century, Katib elebi Fezleke, poet, biography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kâtib elebi birçok alanda kaleme aldığı eserleriyle 17. yüzyılın en nemli ilim adamlarından biridir. Eserleri hem yaşadığı d neme ışık tutmuş hem de ünümüze kadar yapılan birçok çalışmada kaynak olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise Osmanlı tarihi ve Osmanlı biyo ra i eleneği hakkında çalışma yapanların başvurduğu eserlerinden biri de Fezleke'dir. Bu çalışmada Osmanlı biyo ra i eleneğinin nemli bir rneği olan Fezleke ele alınmıştır. Fezleke'deki şairlerin derli toplu bir şekilde edebiyat dünyasına kazandırılması amaçlanmıştır. Eser dikkatli bir şekilde incelenmiş ve 110 şair tespit edilmiştir. Tespit edilen şairler hakkındaki bil iler klasik kaynakların çoğuyla ve modern kaynakların bir kısmıyla karşılaştırılarak esere ori inallik kazandıran bil iler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Katib elebi is one o the most important scholars o the 17th century with his works wrote in many areas. His works have shed light on the period he lived in and he has been used as a reference in many studies done up to the present day. Nowadays, one of the references also of those who study about Ottoman history and Ottoman biography tradition is Fezleke. In this study, Fezleke, which is an important example of Ottoman biography tradition, is discussed. It is aimed to bring the poets in Fezleke into the world of literature neatly. The work was carefully studied and 110 poets detected. The information about the poets detected was compared with most of the classical sources and with some of the modern sources and the information that gives originality to the work is emphasized.