Cumhuriyet Dönemi folklor çalışmalarında Çağrı Dergisi'nin yeri üzerine inceleme (1993-2016)
Research of the place of The Çağrı Dergisi in The Republican Period folklore studies (1993-2016)
  1. Tez No: 555297
  2. Yazar: DUYGU UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ETHEM ARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dergi, Yerel dergicilik, Çağrı Dergisi, Folklor, Halk kültürü, Journal, Local journal, Çağrı Magazine, Folklore, Folk culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Cumhuriyet Dönemi Anadolusu'nda yerel dergicilik alanında en uzun ömürlü kültür, sanat, edebiyat dergisi olan Çağrı Dergisi, 1957 yılında Konya'da Feyzi Halıcı önderliğinde yayım hayatına başlamıştır. İstanbul gibi büyük bir şehrin basın hayatından faydalanma imkânı olmayan Çağrı Dergisi, bu imkânsızlıklara rağmen uzun ömürlü olmayı başarmıştır. Çağrı Dergisi, folklor, halk edebiyatı ve halk kültürüyle yakından ilgilenmiştir. Âşıklık geleneği, geleneksel oyunlar, atasözleri, türküler, bilmeceler ve halkbilimi üzerine yazılmış kitapların tanıtımlarını da içermiştir.Bu çalışma, girişten ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde dergicilik, dergiciliğin tarihî süreci, dergi türleri ile yerel dergicilik ve yerel dergiciliğin sorunları üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde Çağrı Dergisi'nin yayım hikâyesi, amacı, adı, mizanpaj ve basım dağıtım yeri, içerik, yazar kadrosu ve yayımlanmasında görev alan kurucu Feyzi Halıcı, Celalettin Kişmir, Mehmet Önder, Cahit Öztelli, İsmet Gönülal, Ali Rıdvan Bülbül, Osman Bozok ve Mustafa Erdoğdu hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde 1993-2016 yılları arasındaki 23 yıllık süreçte Çağrı Dergisi'nde yayımlanmış olan folklor yazıları açıklamalı bibliyografya olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise yazar adlarına göre fihrist verilmiştir. Ayrıca ekler kısmına derginin ilk sayısının ve bazı sayılarının kapak fotoğrafları ile dergide yayımlanan çeşitli yazıların fotoğrafları eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Çağrı Magazine, which is the longest-lasting journal of culture, art and literature in the field of local magazine in the Republic period Anatolia, started its publishing life under the leadership of Feyzi Halıcı maker in Konya in 1957. In spite of these impossibilities, Çağrı Magazine, has managed to l ive longevity. Çağrı magazine, has been interested in folklore, folk literature and folk literature and folk culture. The magazine included tradition of minstrel, traditional games, proverbs, folk song, riddles and the introduction of books on folklore. This study consists of entrance and three parts. In the introductory section, the historical process of magazine, the types of magazines, local magazine and the problems of local magazine was discussed. In the first part provides information about the beginning of the publication of Çağrı Magazine, the publishing story, purpose, name, layout and print distribution place, content, authors and founder Feyzi Halıcı, Celalettin Kişmir, Mehmet Önder, Cahit Öztelli, İsmet Gönülal, Ali Rıdvan Bülbül, Osman Bozok and Mustafa Erdoğdu. In the second part, folkloric writings published in the 23-year period between 1993 and 2016 were examined as explanatory bibliography. In the third part, fihrist is given according to the authors names. In addition, the first issue of the magazine and some number of cover photos and various articles published in the magazine were included in the appendix.