Ferruh Arsunar'ın hayatı ve Türk halk müziğine katkıları
Ferrruh Arsunar's life and contributions to Turkish folk music
- Tez No: 630157
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNSAL DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ferruh Arsunar, Müzik, Türk Halk Müziği, Derleme, Repertuvar, Music, Ferruh Arsunar, Turkish Folk Music, Compilation, Repertoire
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de Cumhuriyet dönemi ile birlikte başlayan, Türk halk müziği derleme çalışmalarının nasıl geliştiği, hangi kurumların ve kişilerin bu çalışmalara katkı sunduğu araştırılmış ve şimdiye kadar Türk halk müziği derleme faaliyetlerine çok önemli katkılar sunmuş olan Ferruh Arsunar'ın çalışmaları hakkında bilimsel bir çalışma yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu tespitten hareketle çalışmada, Ferruh Arsunar'ın hayatı, çalıştığı kurumlar, Türk halk müziği derleme faaliyetlerine sunduğu katkılar, yaptığı yayınlar, Türk halk müziği repertuvarına kazandırdığı eserler araştırılmış ve tespit edilen eserleri incelenerek listelenmiştir. Bu araştırmada, Ferruh Arsunar'ın Türk halk müziğine ve derleme çalışmalarına katkılarının incelenmesi amacıyla, arşiv araştırması yapılarak elde edilen dokümanlar üzerinde analizlerin yapıldığı tarihsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmanın konusu kapsamında, arşiv taraması ile elde edilen kitap, dergi, gazete, kitap, fotoğraf, devlet arşiv belgeleri ve nota gibi dokümanlarda, Ferruh Arsunar'ın Türk halk müziği üzerine yazdığı yazıları, kitapları ve yaptığı çalışmalar tespit edilerek incelenmiş ve betimlenmiştir. Bu araştırma neticesinde, Ferruh Arsunar'ın Dârü'l-Elhân bünyesinde başlatılan Türk halk müziği derleme, kayıt altına alma ve yayınlama faaliyetlerine aktif olarak katıldığı, Dârü'l-Elhân tarafından yayınlanan Derleme Defterlerindeki pek çok türküyü notaya aldığı, Halkevleri bünyesinde folklor çalışmalarında bulunduğu ve yaptığı derleme çalışmalarını müstakil kitaplar şeklinde neşrettiği ulaşılan sonuçlardan bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was researched how Turkish folk music compilation activities, which had started along with the Republican Era in Turkey, progressed and which institutions and people contributed to these activities; it was also discovered that no scientific studies had been conducted on Ferruh Arsunar, who contributed a lot to the Turkish folk music compilation activities, to date. Based on this finding, the life of Ferruh Arsunar, the institutions he worked at, his contributions to Turkish folk music compilation activities, his publications, the works he brought to the Turkish folk music repertoire were researched, and his works that were identified were examined and listed. In this research, in order to examine the contributions of Ferruh Arsunar to Turkish folk music and compilation activities, the historical research method, where analyses are conducted on the documents obtained from the archival research, was employed. Within the scope of this research, Ferruh Arsunar's writings, books, and works on Turkish folk music were analysed and described in documents such as books, journals, newspapers, books, photographs, state archive documents and notes obtained through archival research. Some of the conclusions from this research indicate that Ferruh Arsunar actively participated in the Turkish folk music compilation, recording and publishing activities initiated within Darü'l-Elhan, noted many folk songs in the Compilation Notebooks published by Darü'l-Elhan, participated folklore activities in Community Centers, and published his compilation activities as separate books.