Bilim içerikli oyunlar yoluyla fen eğitiminin okulöncesi dönemi çocukları üzerindeki etkileri
Effects of seci̇ence teaching vi̇a sci̇ence based games on preschool children
  1. Tez No: 555318
  2. Yazar: GÖKÇEN AKBABAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM BAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bilim içerikli oyunlar, 5E öğrenme modeli, oyun yoluyla fen, fen kavramları, bilimsel süreç becerileri, science-based games, 5E learning model, teaching through game, science concepts, scientific process skills
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada, çocuğun ilgi alanına hitap edebilecek bilim içerikli oyunlar yoluyla fen eğitiminin çocukta bilimsel süreç becerilerine ve bazı temel fen kavramlarının gelişimlerine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kontrol gruplu öntest sontest deseni deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, Bartın'da bulunan bir ilkokulun anasınıflarının 2 farklı şubesinde öğrenim görmekte olan, yaşları 5 ve 6 arasında değişen 31 öğrenciden (16 deney 15 kontrol grubu olmak üzere) oluşturmuştur. Deney grubunda olan çocuklar ile“Bilim İçerikli Oyunlar Yoluyla Fen Eğitimi”programı 9 hafta boyunca çalışılmıştır. Kontrol grubundaki çocuklar ise okul öncesi eğitim programında yer alan plan doğrultusunda eğitimlerine devam etmişlerdir. Araştırmada ölçme aracı olarak; bilimsel süreç beceri değerlendirme aracı ve bazı temel fen kavramlarının gelişimini belirleyici yarı yapılandırılmış mülakat soruları kullanılmıştır. Araştırmanın verileri belirtilen ölçekler ile çalışma öncesi ve sonrasında deney ve kontrol grubundaki çocuklara uygulanarak ön test ve sontest bulgularına ulaşılmıştır. Verilerin istatiksel olarak değerlendirilmesinde, nitel analizler için içerik analizi, nicel analizler için bilgisayar ortamında istatistiksel paket programı kullanılarak parametrik veriler için T-testi ve non-parametrik veriler için Mann Whitney U testi uygulanmıştır. Okul öncesi çocukları için geliştirilmiş olan Bilimsel Süreç Becerileri Değerlendirme Aracı'ndan (BSBDA) elde edilen sonuçlarda, deney grubundaki çocuklara“Bilim İçerikli Oyunlar Yoluyla Fen Eğitimi'nin”bilimsel süreç becerilerine yönelik kazanımlar sağladığı görülmüştür. Kontrol grubundaki çocuklarda ise, bu becerilere yönelik anlamlı bir gelişme gözlenmemiştir. Fen kavramlarının gelişimini belirleyici yarı yapılandırılmış mülakat sorularının verilerinden elde edilen sonuçlara göre:“Bilim İçerikli Oyunlar Yoluyla Fen Eğitimi”ile deney grubundaki çocukların bazı fen konularına ilişkin kavram gelişimlerinin oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ancak aynı gelişim, kontrol grubundaki çocuklarda gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Researching the effects of child's scientific process skills and development of some basic scientific expressions of science teaching via science included games which is going to be able to appeal to child's interest is aimed in this study. The research is an experimental study with pretest and post-test design. The sample of the study consisted of 31 students (16 experimental and 15 control groups) studying in 2 different branches of kindergartens of an elementary school in Bartın.“Teaching Science Via Science Program İncluded Games”was studied with the children in experimental group for 9 months. But the children in control group contiuned their education in the usual pre- school plan. Semi-structured interview form which is for determaination of some basic scientific skills development and scientific process skill evoluation is used as testing tools. Some pre and post tests findings were reached by experiencing on the children in experimental group and control group after and before this study with this determinating tools of the research for evaluating findings statically,by using content analysis for qualitative analysis, t-test for Parametric findings and and Man Whitney U test for Non-Parametric findings. According to the results obtained from the Scientific Process Skills Assessment Tool (BSBDA) developed for preschool children, it was seen that“science teaching via science included games”provided gains for the scientific process skills to the children in the experimental group. But fort the children in the control group, there was no observation of qualified development. As the results from half constructed quastionnare which determined the expressions of science, their development some science topics so high level in the children of experimental group with“science teaching via science included games”.