Incidence and prevalence of ALS in Antalya, Turkey, in 2017-2018
Antalya il merkezinde ALS insidans ve prevalans çalışması
- Tez No: 555433
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, Amyotrofik Lateral Skleroz, Popülasyon Bazlı Çalışma, İnsidans, Motor Nöron Hastalığı, Epidemiology, amyotrophic lateral sclerosis, population based study, incidence, motor neuron diseases
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş: Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS)'nin epidemiyolojik özellikleri, son 30 yılda klinik ALS kavrayışındaki değişiklikler ve motor nöron hastalıklarının yeni sınıflandırma sistemindeki son öneriler nedeniyle hızlı bir gelişim göstermiştir. Klinikte bu değişikliklerin çoğu öncelikle Avrupa'da son 20 yılda yapılan nüfus bazlı ALS çalışmaları sonucunda belirlenmiştir. Tüm bilgiler, ALS riskinin farklı ülke ve etnik gruplarda farklı olduğunu kanıtlamaktadır. EURALS (Avrupa Kayıt Konsorsiyumu) tarafından tüm Avrupada 24 milyon insanı kapsayan genel popülasyona göre yıllık 100.000 kişide hesaplanan insidans 2.2 bulunmuştur (ALS olgu sayısı 1028). Bunun yanısıra başka popülasyon bazlı çalışmalarda, örneğin Doğu Asya'da yıllık 100.000 kişide 0.89 ve Güney Asyada yıllık 100.000 kişide 0.79 olmak üzere daha düşük insidans hızlarıyla karşılaşmaktayız. Afrikanın, Latin Amerikanın ve Asyanın büyük kısmında her hangi bir popülasyon bazlı çalışma yapılmamıştır. Amaç: Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin nüfus açısından büyük illerinden olan Antalya'da 2 yıllık zaman süresinde (31.12.2016-31.12.2018) ALS' nin insidansı ve prevalansını hesaplanmaktır. Yöntem: Çalışmaya Antalya'nın 5 merkez (Muratpaşa, Konyaaltı, Kepez, Döşemealtı, Aksu) ilçesinde yaşayan hastalar alındı. Yaklaşık 10 yıldır Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Nöromüsküler Hastalıklar Polikliniğinde takip edilen hastaların yanı sıra, araştırma bölgesindeki tüm hastane ve nöroloji merkezlerinden, doktor kayıtlarına dayanacak şekilde olgular toplandı. Kayıtlı her hasta belirtilen adreste en az bir kez, çoğunda ise iki kez ziyaret edildi ve yeniden tanı kriterlerine göre değerlendirildi. Tanı değişikliği olan olgular çalışma dışına çıkarıldı. Şüpheli olgulara ikinci kez ziyaret yapıldı. Tanısı El Escorial Kriterlerine göre konulan her hasta için demografik ve klinik bilgiler toplandı. Bulgular: Toplam olarak 82 hasta çalışmaya alındı. Bunlardan 55' i (67.9%) erkek, 27' si (32.1%) kadındı. Erkek kadın oranı 2.03 olarak bulundu. Ortalama tanı yaşı 61.5± 13.5 idi. Revize El Escorial Kriterine göre hastaların %75,6' sı kesin ALS, %11.0' ı olası ALS, %11.0'ı muhtemel ALS ve % 2.4'ü olası laboratuvar destekli ALS idi. 14 olgu bulber (%17,1), 68 olgu (%82,9) spinal başlangıçlıydı. Tanıya kadar geçen zaman süresi 19.2±27.3 aydı. Çalışmanın sonunda hastaların 70'i yaşıyordu. 2017 yılı için 100.000 kişiye göre hesaplanmış insidans hızı 1.4, 2018 yılı için 1.24 bulunmuştur. İki yıllık süre prevalansı 6.37 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Bu çalışma Türkiye'de Antalya İli'nde ALS' nin klinik ve epidemiyolojik özelliklerini inceleyen ilk çalışmadır. Antalya bölgesinde ALS insidansı ve prevalansı Avrupa ülkeleri ile kıyaslanabilir. Erkek kadın oranının daha yüksek olması dikkati çekmektedir. Prevalans Trakya bölgesindeki çalışmaya göre düşük bulunmuştur. Antalya'daki insidansın Avrupa'daki sıklık ile Asya'daki sıklık arasında bir değerde olması ise hastalığın coğrafi geçiş bölgesi özelliğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) epidemiology has rapidly developed in the last 30 years alongside with the changes in concepts in the field of clinical ALS as well as due to the recent proposals of a new classification system for motor neuron diseases. Many of these changes in the clinical scenario have evolved through the results of ALS population-based studies conducted in the last 20 years primarily in Europe. All the evidences converge to show that ALS risk is different across continents and ethnicities. In a European registry consortium named EURALS, ALS incident cases were drawn from a source population comprising almost 24 million people across Europe (ALS cases: 1028) and the estimated incidence was 2.2 per 100,000 person-years (py) for the general population. In contrast, other population-based studies have measured the lowest incidence in East Asia to be 0.89 per 100,000 py and in South Asia to be 0.79 per 100,000 py. A large part of Africa, Latin America and Asia do not have any population-based studies. Purpose: The aim of our study was to investigate the incidence and prevalence of Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS) in Antalya, Turkey in a three-year time period (01.01.2016 - 31.12.2018). Methods: Study population included residents of five provinces (Muratpaşa, Kepez, Döşemealtı, Aksu, Konyaaltı) in the Antalya region. Cases were ascertained from all of the neurologic centers and hospitals of five provinces. Demographic and clinical information was collected for each patient. Newly diagnosed ALS patients who are fulfilling the El Escorial revised diagnostic criteria were enrolled into the study. Findings: We identified a total of 82 patients (55 (67.9%) males, 27(32.1%) females), with a male/female ratio of 2.03.The mean age at diagnosis was 61.52 ±13.53. According to El Escorial criteria, 75.6% of the cases were definite ALS, 11.0% were probable, 11.0% were possible,and 2.4% were probable laboratory supported ALS. 14 cases were bulbar (17.1%), 68 cases (82,9%) were spinal onset. Mean time delay from onset to diagnosis was 19.15 ±27.27 months. There were 70 living ALS patients at the end of the study. In 2017 the incidence rate of ALS was 1.4 per 100,000 population/year, in 2018 the incidence rate was 1.24 per 100,000 population/year.Two yearly prevalence was calculated as 6.37 per 100,000 population. Conclusion: This is the first study to provide fundamental data about demographic and clinical characteristics of ALS in Antalya region in Turkey. Incidence and prevalence of ALS in Antalya region in Turkey appear to be comparable with European countries in the EURALS registry.