Geri Dön

Nesnelerin internetinde gizlilik ve güvenlik yönetimi

Internet of things privacy and security management

  1. Tez No: 555471
  2. Yazar: EMRE DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REFİK SAMET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61

Özet

İnternet, günümüzde hayatın içinde çok önemli yere sahip bir teknoloji konumuna gelmiştir. Neredeyse her alanda İnternetle karşı karşıyayız. Sadece bilgisayar, telefon ve tabletler değil, arabalar, bulaşık makineleri ve ilaç kutuları da İnternete bağlıdır. Hayatın her alanında olan bu teknolojiler, Nesnelerin İnterneti olarak tanımlanmaktadır. Nesnelerin İnterneti, haberleşme protokolleri ile iletişimde olan nesneleri içeren, veri toplama ve kontrol yapmaya yarayan bir ağdır. Bu teknoloji, endüstri, tarım, ev, sağlık, çevre, taşımacılık, enerji, su ve şehir gibi alanlarda kullanılmaktadır. Nesnelerin birbiriyle sürekli haberleşme halinde olması ve İnternet bağlantılarının olması siber saldırılara olanak sağlamaktadır. Bu saldırıların başarılı olması halindeki kötü sonuçlarının büyüklüğü nedeniyle Nesnelerin İnternetinde gizlilik ve güvenliğin önemi artmaktadır. Örneğin, İnternet bağlantısı olan nesneler, saldırganların kullanıcıları takip etmesine imkân verebilir ya da bir kimsenin arabasını çalıştırabilir veya kapısını kilitleyebilir. Üreticiler, Nesnelerin İnternetinde çeşitli teknolojiler kullanmaktadırlar. Nesnelerin İnternetinde, bu teknolojilerde bulunan güvenlik açıkları sebebiyle güvenli haberleşme bazı durumlarda sağlanamamaktadır. Güvenli haberleşmenin olması için güvenlik açıklarının belirlenip önlemler alınması gerekmektedir. Bu çalışmada, mevcut çalışmalardan da yararlanılarak güvenlik yönetimi için açıklara karşı olması gereken temel önlemler anlatılmaktadır. Ayrıca üreticilerin ürettiği düğümlerin tek bir noktadan yönetimini sağlamak, bununla birlikte Nesnelerin İnternetinde bilgi güvenliğinde en kritik kısımlardan biri olan mevcut ağlara yeni düğüm katılmasında güvenliği artırmak ve meydana gelebilecek güvenlik açıklarının kapatılmasına katkı yapmak amacıyla yeni bir yöntem önerilmektedir. Yöntem için bir bulut uygulaması geliştirilmiş olup benzetim üzerinde uygulanmakta ve sonuçları değerlendirilmektedir.

Özet (Çeviri)

Recently, Internet has become an important technology in life. We are facing the Internet in almost every field. We live in a world where not only tablets, smart phones and computers, but also washing machines, medicine bottles and cars are connected to the Internet. These technologies are defined as IoT (Internet of Things). IoT collects data from and controls things that are in a communication with each other. This technology is used in health, household, agriculture, energy, environment, water, city, industry and transportation. Being connected to each other and the Internet causes cyber-attacks to the objects in IoT. IoT information security is important because of the negative results of these attacks. For example, objects that connect to the Internet can allow attackers to track the users, turn on his car or lock his door. In IoT, manufacturers use different technologies. Due to the security vulnerabilities in some of these technologies, secure communication cannot be performed. These vulnerabilities should be identified and precautions should be taken to ensure secure communication. In this study, the basic measures against security vulnerabilities are described. A new method is proposed in order to manage nodes from one point, improve security in network join that is one of most critical issues in IoT and contribute to the closure of vulnerabilities. A cloud application is developed for the method. The method is applied on simulation and results are evaluated.

Benzer Tezler

  1. Nesnelerin interneti kapsamında akıllı ev sistemlerinin müşteri deneyimi açısından incelenmesi

    Investigation of smart home systems within the internet of things in terms of customer experience

    SERAP TÜRKYILMAZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    İşletmeBeykent Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ERKUT ALTINDAĞ

  2. Towards unifying mobility datasets

    Mobil veri kümelerini birleştirmeye doğru

    FUAT BASIK

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

    Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖZGÜR ULUSOY

  3. Layer based IoT cyber security attacks & solutions

    Başlık çevirisi yok

    SEMİH ÇETİNBAŞ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolBahçeşehir Üniversitesi

    Siber Güvenlik Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL ERDOĞDU ŞAKAR

  4. Nesnelerin internetinde uç bilişim için güven yönetim modeli

    Trust management model for edge computing in the internet of things

    BURCU BOLAT AKÇA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolMilli Savunma Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF BOZKAYA ARAS

  5. Askerî nesnelerin internetinde ağ mimari tasarımı

    Network architecture design on the internet of military things

    HASAN ÖZKILIÇASLAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolMilli Savunma Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ URAZ YAVANOĞLU