Fitness merkezine giden bireylerin sosyal görünüş kaygısı ve öz güven düzeylerinin incelenmesi
Scrutiny on the social appearance anxiety and self-confidence levels of the individuals attending fitness center
- Tez No: 555504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sosyal görünüş, öz güven, spor, Social appearance, self-confidence, sports
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Fitness Merkezine Giden Bireylerin Sosyal Görünüş Kaygısı ve Öz Güven Düzeylerinin İncelenmesi Bu çalışma, Karaman ilinde fitness merkezine giden bireylerin sosyal görünüş kaygısını ve öz güven düzeylerini tespit ederek kişisel özelliklere göre bunların farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Karaman ilindeki fitness merkezine giden bireyler oluşturmaktadır ve bu bireylerden 300 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırmanın amacına ulaşabilmesi için araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile Hart ve arkadaşları (2008) tarafından geliştirilen, Doğan (2010) tarafından Türkçeye Uyarlanan Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği ve Akın (2007) tarafından geliştirilen, Öz-Güven Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde One Sample Kolmogorov-Smirnov testi sonucunda dağılımın nonparametrik olması münasebetiyle Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda; araştırmaya katılan bireylerin, orta seviyenin altında diğer bir ifadeyle, düşük seviyede sosyal görünüş kaygı düzeyine ve yüksek düzeyde öz güvene sahip oldukları ve gerek sosyal görünüş kaygılarında gerekse de öz güven düzeylerinde demografik özelliklerin bazılarında anlamlı bir fark bulunamazken bazılarında da anlamlı bir fark tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Scrutiny on the Social Appearance Anxiety and Self-confidence Levels of the Individuals Attending Fitness Centers This study has been conducted to determine the social appearance anxiety and self-confidence levels of the individuals attending a fitness center in the province of Karaman and to determine whether they differentiate in line with their personality traits or not. The population of the study is constituted by the individuals attending a fitness center in the province of Karaman and a questionnaire was applied to 300 of them. The personal information form developed by the researcher, the Social Appearance Anxiety Scale developed by Hart et al (2008) and adapted to Turkish by Doğan (2010), and the Self-confidence Scale developed by Akın (2007) were used for the study to achieve its objective. In the analysis of the data, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were conducted as the distribution upon the One Sample Kolmogorov-Smirnov test appeared as nonparametric. In conclusion of the study, it was determined that the individuals taking part in it had low-level social appearance anxiety and high-level self-confidence. While no significant difference was determined in terms of both social appearance anxiety and self-confidence in some demographic properties, such significant difference was present in some others.