Ekinokandin sınıfı antifungal ilaçlar ile karşılaştırılmış mutant candida kökenlerinin karakterizasyonu
Characterization of resistant mutants of candida strains exposured to echinocandin antifungals
  1. Tez No: 555524
  2. Yazar: NURNEHİR BALTACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KALKANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: FKS, Candida sp, Kaspofungin, Virülans, Galleria mellonella
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Antifungal ilaçlar üzerine yapılan çalışmalar, antifungallere karşı hızla gelişen bir direncin olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle sınırlı sayıda bulunan antifungal ilaca karşı direnç gelişiminin takibi ve mekanizmalarının anlaşılması önem arz etmektedir. Direnç ile virülans ilişkisinin ortaya çıkarılması tedavi takibi ve hastalığın patogenezi açısından önemlidir. Ekinokandin sınıfı antifungaller kandidemi tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak gelişmekte olan ekinokandin direnci sorun oluşturmaya başlamıştır. Dirençli kökenlerde yapılan araştırmalarda FKS gen bölgelerinde meydana gelen nokta mutasyonlar sonucu ekinokandin direncinin geliştiği anlaşılmıştır. Çalışmamızda kaspofungin ile karşılaşmamış referans Candida kökenleri (Candida albicans ATCC 10231, C .parapsilosis ATCC 22019, Candida glabrata ATCC MYA 2950) kaspofungine maruz bırakılarak dirençli hale getirilmiştir. Direnç gelişimi ile virülans özellikleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Mini deney hayvanı modeli olan Galleria mellonella (mum güvesi) üzerinde in vivo virülans araştırılması yapılmıştır. Mutant yapılarak direnç kazandırılan kökenlerin virülans özelliklerinde önemli bir değişiklik meydana gelmediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Research data on antifungal drugs revealed that the problem of resistance was raising. Thus, it is important to follow up this resistance problem and to investigate the mechanisms. Demonstration of the possible relationship between drug resistance and the virulence is worth of working. Echinocandins are widely used to treat candidemia. However, antifungal resistance is causing problems in the treatment. During or after the treatment Candida strains are gaing resistance. Therefore, it is clear that echinocandin resistance depends on this exposure. FKS gene mutations were detected on the genomes of the resistant Candida strains exposed to echinocandins. In our study, the reference Candida strains (Candida albicans ATCC 10231, C.parapsilosis ATCC 22019, Candida glabrata ATCC MYA 2950) not encountered with caspofungin were exposed to caspofungin and rendered resistant. The relationship between resistance development and virulence properties was investigated mini experimental animal model of Galleria mellonella (wax moth) was conducted to investigate the in vivo virulence. No significant difference was found in virulence properties of resistant mutants. KeyWords : FKS , Candida sp., Caspofungin, Virulence, Galleria mellonella