Katılımsız dinleme ile not alarak dinleme yöntemlerinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama becerisi üzerindeki etkisi
The effect of unattended listening and listening methodses by note-taking on listening comprehension skill of seventh grade students
- Tez No: 555568
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Dinleme Eğitimi, Katılımsız Dinleme, Not Alarak Dinleme, Turkish Teaching, Listening Education, Unattended Listening, Listening by Taking Note
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma, 7. sınıf öğrencilerinin dinleme becerilerine, katılımsız dinlemenin ve not alarak dinlemenin etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma deneysel bir çalışmadır. Bu araştırmada ön test son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2017-2018 eğitim öğretim yılında Konya il merkezinde öğrenim gören 7. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem olarak Konya il merkezinde yer alan Zafer Ortaokulundan 61 tane 7. sınıf öğrencisi belirlenmiştir. Araştırmada öğrencilerin dinleme becerilerini geliştirmek için farklı türlerde metinler kullanılmış, bunları ölçmek için de Bloom Taksonomisi dikkate alınarak hazırlanan ve bilişsel alanın farklı düzeylerini ölçmeyi amaçlayan sorulara yer verilmiştir. Araştırma sonucunda katılımsız dinleme eğitimi ile not alarak dinleme eğitimi arasında dinleme becerisini geliştirmede anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kullanılan metinler bakımından da öğrencilere bilgilendirici metinlerin öyküleyici metinlere göre daha zor geldiği ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan öğrenciler arasında dinlediğini anlama becerisinde yalnızca kız ve erkek öğrenciler arasında kız öğrenciler lehine olumlu ve anlamlı bir farklılığa ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to reveal of unattended listening and listening by taking note of the 7th grade students.The research is an experimental study.In this study experimental design with pre-test and final test control group was used.The universe of research is composed of 7th grade students in Konya city center in 2017-2018 academic year.As a sample, 61 students who are at 7th grades from Zafer Secondary school in Konya were identified. In the research different types of texts were used to improve students' listening skills. In order to measure these, questiıns which aim to measure different levels of cognitive domain were prepared taking into consideration the Bloom's Taxonomy. As a result of the study, it is concluded that there is no significant difference between listening by taking note and unattended listening. In terms of the texts used, it was found that the informative texts were more difficult than the narrative texts for the students. Among the students who participated in the study, a positive and meaningful difference was reached in favor of female students among female and male students.