Müzik öğretmeni yetiştirme programı hakkında, öğrencilerin, müzik öğretmenlerinin ve öğretim üyelerinin görüşleri
Opinions of lecturers, music teachers and students regarding music teacher education programme
  1. Tez No: 555665
  2. Yazar: NEŞE NEGİŞ GÖKCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZER KUTLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Yetiştirme, Müzik Eğitimi, Müzik Öğretmeni, Teacher Training, Music Education, Music Teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Müzik öğretmenliği lisans programları 4 yıllık eğitimi sonrasında alanında yeterli donanıma sahip müzik öğretmeni yetiştirmeyi amaçlar. Müzik öğretmenliği bölümlerinde müzik öğretmeni adayları genel kültür, alan bilgisi ve öğretmenlik bilgisi olmak üzere üç alanda eğitim görmektedirler. Öğretmen yetiştirme konusu ülkelerin sürekli tartıştığı ve çözüm bulmaya çalıştığı, eğitimin en temel sorunudur. Bu nedenle araştırma, Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümünde uygulanan müzik öğretmenliği lisans programının öğretmen yetiştirmede ne düzeyde yeterli olduğunun öğretmen, öğretmen adayı ve öğretim üyeleri görüşlerine dayalı olarak belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmada, Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümünde görev yapan öğretim üyelerinin, Konya ilinde görev yapan müzik öğretmenlerinin ve yine Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü son sınıfta okuyan öğrencilerin görüşleri alınmıştır. Araştırma sonucunda özellikle eğitim bilimleri dersinin amacına tam olarak ulaşmada yetersiz olduğu sonucuna varılmış, alan derslerinde özellikle ana çalgı dersi ders saatinin artırılması gerektiği ve eşlik dersinin programda daha fazla yer alması gerektiği ortaya çıkmıştır. Okul deneyimi için seçilen okulların, öğretmen adaylarının mesleğe bakış açılarını değiştirdiği ve bundan dolayı okulların ve orada çalışan öğretmenlerin seçimine ayrı bir önem verilmesi gerektiği görülmüştür. Ayrıca üniversitelerin lisans programlarının Milli Eğitimin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesinin ve programların daha gerçekçi bir şekilde tekrar gözden geçirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Müzik öğretmenliği lisans programının yeterliliğine ilişkin veriler toplanmış ve bu verilerin sonucunda çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Music Teachers Education Undergraduate programs are aiming to enhance the music teacher with a sufficent knowledge. Candidate Teachers are educated on liberal education,subject matter knowledge and tutorage knowladge. Teacher's education is one of the major issue of education system since the authorities are consisitently discussing and trying to find the solutions.Therefore this research is aiming at evaluate the efficeny of music teachers education programes based on the opinions of teachers,senior students and lecturers. In this research,the opinions of music teachers in Konya Region,Lecturers of Universitys of Necmettin Erbakan Faculty of Fine Arts Department of Music Teachers Education and senior students of Music Teachers Education Programe have collected.As a conclusion of this research inefficiency on educational sciences,lackness on instrument and accompaniment subjects have been observed.Also selection of the scholls for practising is an important aspect which most commonly affects the point of view of teachers.Revision needs for undergraduate programs regarding the national educational purposes have been also observed. Datas have been collected regarding the efficiency of music teacher's education undergraduate programe and the possible solutions have brought forward in consideration of this datas.