Hükümlülerde saldırganlığın yordayıcısı olarak öz şefkat ve öfke
Self compassion and anger as predictors of aggression among convicts
  1. Tez No: 555736
  2. Yazar: AYNUR YEŞİLIRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Öz şefkat, Öfke, Hükümlü, Adli Sosyal Hizmet, Aggression, Self Compassion, Anger, Convict, Forensic Social Work
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı hükümlülerde öz şefkat, öfke ve saldırganlık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya 300 hükümlü katılmıştır. Verilerin toplanmasında Öz Şefkat Ölçeği, Saldırganlık Ölçeği, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzları Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma grubundan toplanan veriler SPSS 22.00 ile analiz edilmiştir. Araştırmada öne sürülen problemleri cevaplamak için t testi, ANOVA, pearson momentler çarpımı korelasyon analizi, aşamalı çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Saldırganlık ile öz şefkat ve sürekli öfke ve ifade tarzları ölçeğinin alt boyutlarından öfke içte arasında negatif ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Yapılan aşamalı çoklu doğrusal regresyon analizi bulgularına göre öz şefkat ve öfke, saldırganlığı anlamlı düzeyde yordadığı, saldırganlığa ait toplam varyansın %52'sini açıkladığı bulunmuştur. İnfaz türüne göre denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan hükümlülerin sürekli öfke alt boyut puanları, öfke dışta alt boyut puanları, saldırganlık toplam puanlarında anlamlı düzeyde farklılaşma bulunmuştur. Diğer taraftan hükümlülerin medeni durum ve eğitim durumuna göre saldırganlık, öfke ve öz şefkat puanlarında farklılaşmanın olmadığı görülmüştür. Araştırma bulguları alanyazına bağlı olarak tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between self-compassion, anger and aggression in convicts. 300 convicts participated in the survey. The Self-Compassion Scale, Anger Expression Scale (AngerEx), The Aggression Questionnaire Scale were used to gathar data. The data was analyzed with IBM 22.00 statistics program. T test, ANOVA, Pearson Moment Product Correlation Analysis, Multivarite Regression Analysis were used to examine the research questions. A negative and significant relationship was found between aggression and self-compassion and trait anger and expression styles sub-dimensions and anger within. According to the results of progressive multiple linear regression analysis, it was found that self-compassion and anger significantly predicted aggression and explained 52% of total variance of aggression. According to the execution of convicts kind of trait anger scores were different. On the other hand, there was no difference in aggression, anger and self-compassion scores according to the marital status and educational status of the convicts. The results of the study were discussed within the literature and further suggestions were made.