Yeni düzenlemeler ışığında karşılaştırmalı reklam yolu ile haksız rekabet
Unfair competition through comparative advertising in the light of recent regulations
  1. Tez No: 555806
  2. Yazar: ECEM BERK OLGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FETHİ ŞUA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Reklamlar, Açık Karşılaştırma Yasağı, Ticari Reklamlar, Haksız Rekabet, Türk Ticaret Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği, AB Yönergelerinde Karşılaştırmalı Reklam, Comparative advertising, prohibition of open comparison, commercial advertising, unfair competition, Turkish Commercial Code, Law on Consumer Protection, By-law on Commercial Advertising And Unfair Commercial Practices, Comparative advertising in EU directives
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmanın amacı, karşılaştırmalı reklamın üreticiler ve tüketiciler açısından pazarlama alanında tercih edilen bir yöntem olması sebebiyle hukuka uygun kullanılmasının sağlanmasıdır. Bu amaçla çalışmamızın ilk bölümde haksız rekabet hallerinin reklam yoluyla yapılması incelenmiş, TTK'da haksız rekabetin hukuka uygunluk şartlarına değinilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde çalışmanın içerisinde sıkça kullanılan reklam, karşılaştırmalı reklam gibi terimlerin mevzuat ve doktrinde nasıl tanımlandığına değinilmiş ve şartları açıklanmıştır. Çalışmamızın son bölümünde ise Türk mevzuatında ve AB yönergelerinde karşılaştırmalı reklamla ilgili düzenlemeler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to provide an insight for the lawful use of comparative advertising since it is preferred in the area of marketing both by producers and consumers. For this purpose, the conducts of unfair competition through advertising are examined and the conditions of lawfulness regarding unfair competition according to Turkish Commercial Code are observed in the first chapter of this study. In the second chapter of the study, both the legislature's and the literature's definitons of herein frequently used terms such as advertising and comparative advertising are addressed and the conditions of these terms are explained. In the final chapter of this study, the regulations regarding comparative andvertising in Turkish legislation and EU directives are elaborated.