1980 den günümüze var olan siyasi partilerin seçim afişlerinin incelenmesi ve uygulamalar
From 1980 to the present, investigation of election posters of existing political parties, applications
  1. Tez No: 555839
  2. Yazar: ABDULKADİR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ SEZER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Siyasal Bilimler, Fine Arts, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Parti, Seçim Afişi, Siyasal İletişim, Sembol, amblem, Temsil, Political Party, Election Poster, Political Communication, Symbol, Emblem, Representation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
1980 den günümüze siyasi partilerin kullanmış oldukları afişler incelenip değerlendirilmesi, Afiş nedir, afişi oluşturan temel unsurların neler olduğu ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Afişlerden yola çıkarak, toplumun algısının nasıl etkilendiğinin ortaya konulması, afişte yer alan görsel ve sözsel öğelerin anlamı, seçmen üzerindeki etkileri, partilerin kendilerini halka nasıl sunduğu ve nelere vurguda yapıldığı ve afişlerin seçime etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Bu araştırmada 1980 den günümüze genel seçimlerde mecliste temsil edilen ilk üç partinin seçim afişleri örnek alınmıştır. Afişte yer alan sözel ve görsel unsurların ve verdiği mesajların incelemesine başlanmadan önce siyasi partilerin parti programları, kurumsal kimlik çalışmaları incelenmiştir. Afişin Sanatı seçimlere ve seçmene katkısı açısından ele alınmışdır. Yine afişlerle ilgili değişik çalışmalara da başvurulmuştur. Afişlerle ilgili bilimsel kaynakların taraması yapıldı. Görsel bilimlerle ilgili uzman kişilerin görüşüne başvuruldu. Siyasi parti temsilcileri ile ilgili seçimlerde kullandıkları afişlerle ilgili fikir teatisinde bulunuldu. Afiş ne amaçlanarak tasarlanmıştır? Partilerin seçim afişlerinin sözel ve görsel unsurları incelendiğinde seçimlere nasıl bir katkısı olmuş ve ortaya nasıl bir sonuç çıkmışdır? Siyasi partilerin seçim afişleri incelendiğinde kültürel altyapısı, Türk mitolojisi ve İslam gelenekleri etrafında şekillenen bir anlayışı ifade edip etmediği incelenmiştir. Afişin muhatap olduğu toplumun değerleriyle ne derece uyum gösterip, göstermediği analiz edildiği gibi afişin ideolojik mesajları afişi yayınlayan siyasi partinin temel siyasi yelpazesine uygunluğu araştırmanın konuları içinde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Examining the posters used by political parties from 1980 to the present, what is the poster and what are the basic elements that make up the poster are discussed in detail. The aim of the course is to show how the perception of the society is affected by the posters, the meaning of visual and verbal elements on the poster, the effects on the voters, how the parties present themselves to the public and what is emphasized and whether the posters have an effect on the election. In this study, the election posters of the first three parties represented in parliament in the general elections from 1980 to the present were taken as examples. Party programs and corporate identity studies of political parties were examined before the study of verbal and visual elements and their messages on the poster. However, in this research, the contribution of posters to politics was discussed, the literature review was performed, party officials were interviewed and expert opinions were taken. The two main research questions were the starting point of this research: What was this banner designed for? When the verbal and visual elements of the election posters of the parties are examined, how does it contribute to the elections and what results? When the political parties' election posters are examined, it is examined whether it expresses an understanding shaped around cultural infrastructure, Turkish mythology, ideological and Islamic traditions.