Öğrenme güçlüğü erken belirtileri tarama ölçeğinin psikometrik niteliklerinin belirlenmesi
Determination of psychometric properties of learning disability early symptoms screening scale
  1. Tez No: 555853
  2. Yazar: MEHMET OKUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEYSEL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme güçlüğü, Erken belirtiler, Ebeveynler, Ölçek geliştirme, Tarama ölçeği
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada öğrenme güçlüğü olabilecek çocukların erken yaşta belirlenebilmesi için Öğrenme Güçlüğü Erken Belirtileri Tarama Ölçeği (ÖGEBTÖ)'nün geliştirilmesi ve psikometrik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ülkemizde okul çağında öğrenme güçlüğü sorunları yaşayabilecek öğrencilerin erken dönemde belirlenmesine yönelik öğrenme güçlüğünün okul öncesi dönemdeki erken belirtilerini kapsamlı olarak değerlendiren bir ölçeğe rastlanılmamış olması bu araştırmanın en önemli gerekçesidir. Araştırmaya pilot uygulama aşamasında 151, ana uygulama 739 ve Doğrulayıcı Faktör Analizi uygulamasına 340 çocuğu herhangi bir alanda öğrenme güçlüğü tanısı almış toplam 1230 ebeveyn katılmıştır. Ayrıca ölçüt bağımlı geçerlik aşamasına 93 ebeveyn ve test tekrar-test uygulaması aşamasına 106 ebeveynden veriler elde edilmiştir. Ölçek geliştirme çalışması kapsamında ölçeğin geçerliğini incelemek için ölçüt bağımlı geçerlik, yapı geçerliği, ayrıt edici geçerlik ve kapsam geçerliği çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin güvenirliği incelenirken de madde-toplam korelasyonu, alt ölçekler arası korelasyon, iç tutarlılık katsayısı, alt-üst %27 güvenirliği, iki yarı güvenirliği ve test-tekrar test güvenirliği çalışmaları yapılmıştır. Analizler sonucunda ÖGEBTÖ'nün geçerlik ve güvenirlik analizlerinden elde edilen bulguların ölçeği geçerli ve güvenilir kabul edebilmek için yeterli olduğu görülmüştür. ÖGEBTÖ'nün toplam 52 madde ve dört alt faktörden oluştuğu, alt faktörlerin Dil Gelişimi ve İletişim, Bilişsel Beceriler, Psikomotor Gelişim Becerileri, Sosyal-Duygusal Beceriler olduğu görülmüştür. Bulgular literatürde ortaya konulan ölçütler doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to develop The Learning Disability Early Symptoms Screening Scale (LDESSS) and determine the psychometric properties of the scale. The most important reason of this study is that there is no comprehensive scale that assess symptoms of early childhood learning difficulties in Turkey for early detection of students who may have learning difficulties in school age. Numbers of participated parents were 151 in pilot implementation, 739 in main implementation and 340 in confirmatory factor analysis. Totally 1230 parents whose children were diagnosed with any area of learning disability were included in the study. In addition, data from 93 parents and 106 parents were obtained for the criteria-dependent validity stage and the test-repeat-test application stage. In order to examine the validity of the scale; criteria-referenced validity, structure validity, discriminating validity and scope validity were carried out within the scope of this scale development study. Item-Total correlation, correlation between subscales, internal consistency reliability, upper and lower 27% confidence, split-half reliability and test-retest reliability analyzes were carried out to examine the reliability of the scale. The results of the analyses showed that findings was sufficient to verify validity and reliability of the scale. It has been observed that LDESSS consists of 52 items and four sub - factors, that the sub-factors are language development and communication, cognitive skills, psychomotor development skills, social-emotional skills. The findings were discussed in accordance with the criteria set out in literature.