Müzik öğretmeninin müzik dersine, okul kültürüne ve bireylerin okul sonrası yaşantılarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of music teacher on music lesson, school culture and post-school life of individuals
- Tez No: 555879
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELGİN UZUNOĞLU YEGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Öğretmeni, Müzik Dersi, Okul Kültürü, Okul Sonrası Yaşantı, Müzik Öğretmeni Etkililiği, Music Teacher, Music Lesson, School Culture, Post School Life, Music Teacher Effectiveness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada, müzik öğretmeninin müzik dersine, okul kültürüne ve bireylerin okul sonrası yaşantılarına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2015 yılında sosyal iletişim ve medya ağlarından yararlanarak oluşturulan çevrimiçi ölçeği gönüllü olarak yanıtlayan 426 kişi oluşturmuştur. Tarama modeli kullanılan araştırmada veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen“Müzik Öğretmeninin Etkililiği Ölçeği”ile toplanmıştır. Müzik öğretmeni etkililiği algısının genel duruma, cinsiyete ve eğitim durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; müzik öğretmeninin etkililiği algısının genel durumunun“Okul Kültürüne Etki”ve“Müzik Dersine Etki”boyutlarında orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Müzik öğretmeninin etkililiği algısının cinsiyete göre“Okul Kültürüne Etki”boyutunda kadınlar lehine küçük etki düzeyinde anlamlı farklılık gösterdiği; eğitim düzeyine göre“Okul Sonrası Yaşantısına Etki”boyutunda lise mezunlarının lisans mezunlarına göre küçük düzeyde anlamlı farklılık gösterdiği,“Müzik Dersine Etki”boyutunda ise lise mezunlarının lisansüstü mezunlarına göre küçük düzeyde anlamlı fark yarattığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Müzik öğretmeninin etkililiği algısının eğitim düzeyine göre“Okul Kültürüne Etki”boyutunda ve ölçeğin toplamında, lise mezunlarının lehine, lisans ve lisansüstü mezunlarına göre ortalamaları arasında anlamlı fark olduğu, aynı zamanda lisans mezunları lehine lisansüstü mezunları arasında anlamlı fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, bu araştırma ile müzik öğretmeninin etkililiği algısının genel durumunun orta düzeyde olduğu, cinsiyete ve eğitim düzeyine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the effect of music teacher on music lessons, school culture and individuals' after-school experiences. The study group of there search consisted of 426 people who responded voluntarily to the online scale which was created by using social communication and media networks in 2015. Data were collected by the“Music Teacher Effectiveness Scale”developed by there searcher. It has been examined whether the perception of music teacher effectiveness varies according to general status, gender and educational status. Data were analyzed by using SPSS program. As a result of there search; It was concluded that the general status of the perception of the effectiveness of the music teacher was moderate in terms of“Impact on School Culture”and“Impact on Music Course”.“Music Teacher Effectiveness”showed significant differences based on small impact level women in favor according to school culture and it showed significant differences based on small impact level on high school graduates more than university graduates according to impact of post-school life. It's also reached that significant differences based on small impact level on high school graduates than university graduates according to impact of music lesson.“Music Teacher Effectiveness”showed significant differences high school graduates in favor according to impact on school culture and average of university graduates and postgraduates. At the same time, it showed significant differences between university graduates and postgraduates in favor university graduates. As a result, it was determined that the general status of the music teacher's influence was at a moderate level and that there was a significant difference according to the gender and education level.