Mescidli, Hasbey, Budaklı, Körtuzla köylerinde tarım ekonomisi içinde kadının yeri ve önemi
Women's place and importance in agricultural economy in Mescidli, Hasbey, Budakli, Körtuzla villages
  1. Tez No: 555891
  2. Yazar: FATMA ERZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN KONAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Ekonomi, Sosyoloji, Anthropology, Economics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Antropoloji, Tarım Ekonomisi, Kırsal Kadını, Antropology, Agriculture Economy, Rural Woman
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu çalışmada Sivas İl Merkezine bağlı Budaklı, Hasbey, Körtuzla, Mescidli Köy'lerinde Tarım Ekonomisi İçinde Kadının Yeri ve Önemi incelenmiştir. İlde maden rezervleri olmasına rağmen ekonomiye genellikle tarım ve hayvancılık sektörü hâkimdir. Tarımsal nüfus oranlarına bakıldığında çalışan kadın oranı erkeklerin oranından yüksek olduğu görülmektedir. Toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümü bakımından özellikle kırsal toplumlarda daha belirginleşen çocukların bakımını ve ev işlerini kadınların üstlenmesi ve bu durumun zamanla onların görevi haline gelmesi kadınların iş piyasasında rol almalarına engel teşkil etmektedir. Kırsal kadını evinde ve tarlasında aktif şekilde çalışmasına rağmen ücretsiz emekçi konumundan kendini kurtaramamaktadır. Bu çalışma ile kadınların ekonomik açıdan hanelerine sağladıkları faydaları, çalışmalarının karşılığında kendilerine ait bir bütçeye sahip olup olmamaları, aile içindeki konumları ve karar alma süreçlerinde ne derece konuya dâhil edildikleri sosyal ve kültürel antropoloji açısından incelenerek belirlenmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the place and importance of women in agricultural economics in the villages of Budaklı, Hasbey, Körtuzla and Mescidli in Sivas was investigated. The economy is generally dominated by the agriculture and livestock sector, although there are mineral reserves in the province. It is seen that the ratio of working women is higher than that of men, when the ratio of agricultural population is examined. In terms of the gender-based division of labor, women's care and housework, which have become more evident especially in rural communities, and that this has become their duty over time, hinders women from taking part in the labor market. Although the rural woman works actively in her house and field, cannot save itself from a free worker position. With this study, it was aimed to determine the benefits of women to their households in terms of their economic, their position in the family and the extent to which they are included in the decision-making processes are examined in terms of social and cultural anthropology.