Kent kimliği kapsamında Cittaslow hareketinin çevre grafiğine yansıması: Gerze örneği
The reflection of Cittaslow movement over the environmental graphic in terms of city identity: Sample of Gerze
  1. Tez No: 555892
  2. Yazar: ZEHRA ÇOLAK TOPAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ATIF POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Kent Kimliği, Çevresel Grafik Tasarım, Bilgilendirme Tasarımı, Yönlendirme ve İşaretleme Dizge Tasarımı, Graphic Design, Urban Identity, Environmental Graphic Design, Information Design, Orientation and Marking String Design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çevresel grafik tasarımın iç ve dış mekânlarda bilgi verme, yönlendirme ve mekâna olan duyguyu artırma gibi işlevleri olan iletişim sistemleri olduğu düşünüldüğünde bu tasarımların üzerinde ciddiyetle durulmasının gerekliliği anlaşılmaktadır. Çevresel grafik tasarım içerisinde ele alınan yönlendirme ve işaretleme dizge tasarımları Cittaslow kentlerinde, kent ruhunu yansıtan, doğru tasarımlarla uygulanması önemlidir. Bu kentlerdeki yönlendirme ve işaretleme dizge tasarımlarının, tasarım sorunlarının incelenmesi, Cittaslow'a uygunluğunun araştırılması araştırmanın problem durumunu oluşturmaktadır. Cittaslow felsefesini benimsemiş ülkemiz kentlerinin; kent kimliği oluşturmada etkili olan çevre grafiklerinin incelenmesi bu grafiklerin insanların beğeni ve algı düzeylerine uygunluğu, Cittaslow hareketini benimsemiş kentler tarafından kullanılabilirliği, bireylerin işlerini daha da kolaylaştıracak tasarımlar yapılmasına katkıda bulunması, yerel değerlerin çevre grafikleriyle uyumu, ayrıca çevre görsel kirliliğini kısmen de olsa ortadan kaldırılmasını sağlamak amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini; Türkiye Cittaslow ağına üye kentlerin yönlendirme ve işaretleme dizge tasarımları oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi Türkiye Cittaslow ağına üye kentler arasından, bilginin güncelliği ve ulaşılabilirliği evreni etrafında seçilmiştir. Bu kriterlere göre; tez önerisinin verildiği tarih itibari ile bu ağa son dâhil olan Sinop/Gerze ilçesindeki çevresel grafikler içerisinde ele alacağımız yönlendirme ve işaretleme dizge tasarımları araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma sonucunda, Cittaslow ağına bağlı bazı kentlerin cadde, sokak yönlendirme ve işaretleme dizge tasarımları, literatür taraması ve uzman görüşleri doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucunda yetersiz oldukları ve mekanla arasında kavramsal bir bağ oluşturmada eksikliklerin olduğu yargısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Considering that environmental graphic design has communication systems with functions such as providing information, directing and increasing the sense of space in interior and exterior spaces, it is understood that these designs should be considered meticulously. Designs of directions and marking signs in the concept of environmental graphic design should be applied by designs which reflects the soul of the city in the Cittaslow cities with wisely chosen designs. The problem statement of the study is to investigate the directive designs, the designs of markings signs, to evaluate the problems of the design and the appropriateness of the designs to the Cittaslow. In this study some items for the cities adopting Cittaslow philosophy are examined and these are: evaluating the environmental graphics which are effective in forming a city identity, the convenience of these designs for people's liking and perception levels, the utility of these designs by other cities adopting the Cittaslow movement, the contribution of making new designs making the people's things easier, harmony of the environmental graphics with local values and finally it is aimed to eleminate the visual pollution partially at least. Directive and marking signs designs of the cities which are member of the Turkish Cittaslow web are the universe of the study. The sample of the study is chosen among the member cities of the Turkish Cittaslow web in terms of the actuality of the knowledge and availability. Among these criteria Sinop city Gerze municipality is the subject of this study as it becomes one of the members of Cittaslow cities when the doctoral dissertation is given at that date. At the end of the study, the city marking signs and environmental designs are evaluated and the data is compared with the literature review and ideas of the experts in the field are also taken into consideration. The results show that the environmental designs are inefficient and there is not a connection between the place and the signs. They are also insufficient in forming a conceptual bond.