Pay piyasalarında etkin piyasa hipotezinin sınanması: Avrupa Birliği'ne üye ülkeler ve Türkiye üzerine bir inceleme
Testing the efficient market hypothesis in stock markets: A study of European Union member countries and Turkey
  1. Tez No: 556002
  2. Yazar: ESRA IRMAK KIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN EGE, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ESAT TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Piyasa Etkinliği, Etkin Piyasa Hipotezi, Birim Kök Testleri, AB Ülkeleri, Türkiye, Market Efficiency, Efficient Market Hypothesis, Unit Root Tests, EU Countries, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Finansal varlık fiyatlarının gelecekte alacağı değerlerin tahmin edilip edilemeyeceği geçmişten günümüze hep bir tartışma ve araştırma konusu olmuştur. Daha az risk alarak piyasa ortalamasının üzerinde bir getiri elde etmek isteyen yatırımcılar da çeşitli yöntem ve analizler yardımıyla menkul kıymetlerin gerçek değeri ile piyasa değerine ilişkin öngörülere sahip olmaya çalışmışlardır. Etkin olmayan bir piyasada yatırımcılar arasındaki spekülatif hareket artmakta ve normalin üzerinde kazançlar sağlanabilmektedir. Etkin Piyasa Hipotezi ise gelişmiş piyasalarda geçmiş döneme ait bilgilerle, geçmiş dönem bilgileri de dâhil kamuya açıklanan mevcut tüm bilgilerle ve kamuya açıklanmamış bilgilerle pay senetlerinin gelecekteki fiyatları hakkında tahminde bulunulamayacağı görüşünü savunmaktadır. Dolayısıyla hangi piyasaların etkin olup olmadığı araştırmacıların ve yatırımcıların ilgi odağı olmuştur. Bu çalışmada, Avrupa Birliği'ne üye ülkeler ve Türkiye'nin majör pay piyasalarının zayıf formda etkin olup olmadığı diğer bir deyişle, finansal piyasalarda Etkin Piyasa Hipotezi'nin geçerliliği test edilmiştir. Bu doğrultuda, 16.01.2000-04.11.2018 döneminde verilerine tam olarak ulaşılabilen 16 Avrupa Birliği üyesi ülke ve Türkiye analiz kapsamına dâhil edilmiştir. Uygulama, ilgili ülkelere ait haftalık fiyat serileri esas alınarak yapılmıştır. Ayrıca Avrupa Birliği'ne üye ülkeler için panel veri formunda yani grup bazında da etkin piyasa hipotezi test edilmiştir. Etkin Piyasa Hipotezi'nin geçerliliği, ülke bazında Augmented Dickey-Fuller (ADF) veya Dickey-Fuller (DF), Phillips-Perron (PP), Kwiatkowski-Phillips-Schmidt-Shin (KPSS) birim kök testleri ile yapısal kırılmalara izin verenZivot ve Andrews (ZA, 1992), Lee ve Strazicich (LM, 2013), Perron ve Rodrigues (2003) GLS birim kök testleriyle incelenmiştir. Avrupa Birliği'ne üye ülkeler için panel bazında ise yatay kesit bağımlılığı ve heterojenitenin varlığı altında, Bai ve Ng (2004) PANIC, Smith vd. (2004) Boostrap, Pesaran (2007) CADF ve CIPS ile Carrion-i-Silvestre vd. (CS, 2005) PANKPSS testleri ile Etkin Piyasa Hipotezi'nin geçerliliği test edilmiştir. Hem ülke bazında hem de panel bazında gerçekleştirilen analizlerde, Avrupa Birliği'ne üye ülkeler ve Türkiye için Etkin Piyasa Hipotezi'nin geçerli olmadığı yani ilgili finansal piyasaların zayıf formda etkin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Whether the future values of financial asset prices can be predicted is a topic of discussion and research from past to present. Investors who want to obtain a return above the market average by taking less risk tried to have predictions about the real value and market value of securities with the help of various methods and analyzes. In an inefficient market, the speculative movement among investors is increasing and earnings above normal can be achieved. On the other hand, the Efficient Market Hypothesis argues the idea that in developed markets the future prices of stocks cannot be predicted with the previous period information, with all the information revealed to the public, including previous period information and information not revealed to the public. For this reason, which of the markets are whether efficient or not has been the focus of interest of researchers and investors. In this study, whether the major stock markets of European Union member countries and Turkey were efficiency in weak form, in other words, the validity of the Efficient Market Hypothesis in financial markets were tested. In this regard, 16 European Union member countries and Turkey whose data can be fully reached during the period 16.01.2000-04.11.2018 were included in the analysis scope. The application was done as based on the weekly price series of the relevant countries. In addition, the Efficient Market Hypothesis was tested for the European Union member countries in the panel data form, i.e. on a group basis. The validity of the Efficient Market Hypothesis was examined country basis with the Augmented Dickey-Fuller (ADF) or Dickey-Fuller (DF), Phillips-Perron (PP), Kwiatkowski-Phillips-Schmidt-Shin (KPSS) unit root tests on and Zivot and Andrews (ZA, 1992), Lee and Strazicich (LM, 2013), Perron and Rodrigues (2003) GLS unit root tests which allowed structural breaks. On the panel basis for the European Union member countries under the presence of cross-section dependence and heterogeneity, the validity of Efficient Market Hypothesis was tested with Bai and Ng (2004) PANIC, Smith vd. (2004) Boostrap, Pesaran (2007) CADF and CIPS and Carrion-i-Silvestre vd. (CS, 2005) PANKPSS tests. In the analyses carried out both country and panel based, it was determined that the Efficient Market Hypothesis was not valid for the European Union member countries and Turkey, i.e. it was determined that the relevant financial markets were not efficient in weak form.