Sözleşmeden doğan geri alım hakkı
The contractual repurchase right
- Tez No: 797062
- Danışmanlar: PROF. DR. ZARİFE ŞENOCAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Geri Alım Hakkı, Geri Alım Sözleşmesi, Vefa, Yenilik Doğuran Hak, Şerh, Lex Commissoria Yasağı, Repurchase right, Repurchase agreement, Adherence, Formative rights, Annotation, Prohibition of lex commissoria
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Geri alım hakkı, uygulamada genellikle teminat amacıyla tesis edilen ve hak sahibine tek raraflı irade beyanıyla hakkını kullanmak suretiyle, mülkiyetini devretmiş olduğu şeyi yeniden elde etme imkanı sunan bir kurucu yenilik doğuran haktır. Geri alım hakkının bir hukuki işlem olarak sözleşme ile tesisi mümkün olduğu gibi, ölüme bağlı tasarruf yoluyla da kurulması mümkündür. Bu çalışmada sözleşmeden doğan geri alım hakkı, üç bölümde incelenmiştir. İlk bölümde, geri alım hakkının tarihçesi, tanımı ve hukuki niteliğine ilişkin teoriler incelenmiştir. İkinci bölümde ise, geri alım sözleşmesinin, tanımı ve hukuki niteliği başta olmak üzere tarafları, şekli, bedeli, benzer sözleşmelerden farkları ve bu sözleşme ile kanuna karşı hile ve lex commissoria yasağı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Son bölümde hakkın şerhi ile sona ermesine ve tarafların geri alım sözleşmesinden doğan hak ve yükümlülüklerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In practice, the right of repurchase is a constitutive formative right, which is generally established for security purposes and allows the right holder to reacquire the thing to which he has transferred ownership by exercising his right with a unilateral declaration of will. It is possible to establish the right of repurchase by contract as a legal transaction, or it can be established through testamentary disposition. In this study, the contractual right of repurchase is analyzed in three parts. In the first part, the theories regarding the history, definition and legal nature of the right of repurchase are analyzed. In the second part, the definition and legal nature of the repurchase agreement, its parties, form, price, differences from similar agreements and the relationship between this agreement and the prohibition of fraud against the law and lex commissoria are analyzed. The last section includes the annotation and termination of the right and the rights and obligations of the parties arising from the repurchase agreement.