Altman Z-score ve Springate S-score modellerinin imalat sektöründe iflas etmiş şirketler üzerindeki tutarlılığının karşılaştırılmalı analizi
Comparative analysis of the compatibility of altman Z-score and spring S-score models on the manufacturers of the manufacturing sector
- Tez No: 556024
 - Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN POYRAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Maliye, Finance
 - Anahtar Kelimeler: Finansal Başarısızlık, İflas, Finansal Başarısızlık Tahmin Modelleri, Financial Failure, Bankrupt, Financial Failure Prediction Models
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 117
Özet
Finansal başarısızlık kavramı, günümüzde küreselleşmenin beraberinde getirdiği yoğun rekabet koşullarında amacı yaşamını sürdürme ve piyasa değerlerini maksimize etme olan işletmeler için önemli bir yer tutmaktadır. Bir işletmenin finansal başarısızlık yaşaması ülkenin ekonomisini, yatırımcıları, tedarikçileri, işletme çalışanlarını vb. birçok paydaşı olumsuz şekilde etkilediği için işletmelerin iç ve dış çevrelerini önemli ölçüde ilgilendirmektedir. Bu bağlamda finansal başarısızlık tahmini işletmeler ve çevreleri açısından oldukça önemlidir. Finansal başarısızlık tahmini alanında birçok çalışma yapılmış ve birbirinden farklı finansal başarısızlık tahmin modelleri geliştirilmiştir. Bu tahmin modelleri arasında en yaygın kullanılanlar ve görece en güvenilir sonuçları verenler çok değişkenli matematiksel analiz yöntemleri ile oluşturulanlardır. Bu çalışmada kullanılan Altman Z-Score ve Springate S-Score modelleri literatürde en yaygın kullanılan, en kolay anlaşılan, en pratik ve en başarılı sonuçları veren tahmin modelleri oldukları için seçilmiştir. Çalışmanın amacı, Altman Z-Score ve Springate Z-Score finansal başarısızlık tahmin modellerini iflas eden şirketler üzerinde uygulayarak güvenilirliklerini test etmek ve güvenilirliklerini karşılaştırmaktır. Uygulamada toplam 7 şirket kullanılmıştır. Bu şirketler, imalat sektöründe yer almış, 2010-2018 yılları arasında Borsa İstanbul' da işlem görmüş ve iflas etmiş işletmelerdir. Çalışmada finansal başarısızlık kriteri,“iflas”olarak alınmıştır. Bu çalışmada, işletmelerin bir ve iki yıl önceden finansal başarısızlık tahminleri Altman Z- Score ve Springate S- Score modelleri ile yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre finansal başarısızlık tahmininde Altman Z-Score modelinin her iki yıl için % 100 başarılı ve Springate S-Score modelinin de her iki yıl için %85 başarılı olduğu saptanmıştır. Diğer bir sonuç ise Altman Z-Score modelinin, Springate S-Score modelinden daha başarılı sonuçlar verdiği olmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of financial failure has an important place for companies that aim to sustain their lives and maximize their market values under conditions of challenging competition brought about by globalization today. The failure of a company has a negative impact on the country's economy, investors, suppliers, business, business employees and many stakeholders, so it concerns the domestics and foreign environment of companies considerably. In this context, financial failure is significant for businesses and stakeholders. Many studies have been conducted in the field of financial failure prediction. Therefore, many financial failure prediction models have been developed. Models which are the most widely used and most reliable are prediction models that are formed by multivariate mathematical and statistical analysis methods. The reason for being chosen the Altman Z-Score and Springate S-Score models in the study is that they are the most widely used, easily understood and predictable models among the financial failure prediction models created by multivariate analysis methods. The aim of this study is to test and compare reliability of Altman Z-Score and Springate Z-Score models by applying the models to companies that are bankrupt. A total of 7 companies were used in the study. These companies were listed in the manufacturing sector, traded in Borsa Istanbul between 2010-2018 and were bankrupt companies. The financial failure criterion was taken as bankrupt. In the study, financial failure predictions of companies were made with Altman Z-Score and Springate S-Score modelsone and two year in advance. According to the results of this study for thetwo years, the Altman Z-Score model is 100% successful and the Springate S-Score model is 85% successful in the prediction of financial failure. Another result is that the Altman Z-Score model is more successful than the Springate S-Score.