The effects of digitalization on the gender inequality. A quantitative analysis in oecd countries and a qualitative analysis mainly in scope of labour
Dijitalleşmenin cinsiyet eşitsizliği üzerine etkileri
  1. Tez No: 556120
  2. Yazar: EBRU POLATATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUSUN BULUTLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Cinsiyet Eşitsizliği, Regresyon Analizi, Teknoloji, Gelecek, Dijital Ekonomi ve Toplum, İş gücü, Digitalization, Gender Inequality, Regression Analysis, Technology, Future, Digital Economy and Society, Labour
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezin amacı, dijitalleşmenin toplumsal cinsiyet eşitsizliği üzerindeki mevcut ve gelecekteki etkilerini incelemektir. Her iki terim de oldukça iyi bilinmesine rağmen, dijitalleşmenin toplumsal cinsiyet eşitliği gibi sosyal alanlardaki etkileri çok fazla çalışmada yer almamıştır. Dolayısıyla bu konuda yeterli literatür yoktur. Bu durum, araştırma metodolojisinin hem nicel hem de nitel araştırma olarak belirlenmesine neden olmuştur. Her iki konuda ayrı ayrı yapılan literatür taramasının ardından, nitel araştırma kapsamında çoğunlukla üst düzey yöneticiler ve girişimcilerle 17 yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Cevapların detaylı analizi tezde yer almaktadır. Nicel analiz açısından iki ayrı çalışma yürütülmüştür. İlk olarak Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi (GII) üzerinde etkili olan faktörlerin incelenmesi için istatiksel analiz yöntemleri uygulanmıştır. Ayrıca 155 ülkenin gelişmişlik düzeyleri ile çeşitli faktörler arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Son olarak, tezin araştırma sorusuyla ilgili regresyon analizi uygulanmıştır. İstatistiksel veriler olarak, Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi (GII) ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından yayınlanan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişlik Endeksi (IDI – Başka bir deyişle Dijitalleşme Endeksi) kullanılmıştır. Bu analizin kapsamı OECD ülkeleriyle sınırlıdır. Tez boyunca araştırma konusuyla ilgili farklı istatistiksel verilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the present and future effects of digitalization on gender inequality. Although both terms are commonly quite well-known, the effects of digitalization on social areas, like gender equality, are not widely studied yet. Therefore, there is not sufficient literature in this regard. This insufficiency is the reason of choosing both quantitative and qualitative research as the research method. Following the literature research of these two subjects separately, in scope qualitative research 17 semi-structured interviews were held with mostly high-level executives and entrepreneurs. Ten research sub questions were asked during these interviews. Detailed analysis of the answers is included in the thesis. In terms of quantitative analysis two separate studies were conducted. Initially, statistical analysis methods via SPSS were applied to examine the factors affecting the United Nations Gender Inequality Index (GII). Also, the relationship between several factors and development class of 155 countries was tried to be figured out. Finally, regression analysis was applied regarding thesis' research questions. Secondary data, which was obtained from two different sources, was used in this thesis; the data of GII (provided by United Nations) and also Information and Communication Technologies Development Index (IDI-in other words Digitalization Index) which was provided by International Telecommunication Union (ITU). The scope of this analysis is limited with OECD countries. Throughout the thesis related statistical data is also provided.