Temel kişilik özelliklerinin (Beş faktör kuramının) akademisyenlerin kariyer beklenti ve tercihlerine etkisi
The effect of basic personality characteristics (Five factor theory) on career prospects and preferences of academicians
  1. Tez No: 556258
  2. Yazar: SALTUK BUĞRAHAN BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AGAH SİNAN ÜNSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, Kişilik Özelikleri, Beş Faktör Kişilik Kuramı, Kişilik Boyutları Kariyer, Kariyer Planlaması, Kariyer Yönetimi, Kariyer Tercihleri, Kariyer Geliştime, Personality, Personality Traits, Five Factor Personality Theory, Personality Dimensions Career, Career Planning, Career Management, Career Preferences, Career Development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Yapılan üniversite gözlemleriyle, üniversitelerin birçok farklı bilim dalını bünyesinde barındırmaları sebebi ile çok yönlü ve farklı bakış açılarının yer aldığı örgütler olduğu düşünülmektedir. Buradan yola çıkarak akademisyenlerin temel kişilik özelliklerinin (beş faktör kuramının) kariyer beklenti ve tercihlerini nasıl etkilediğini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden ve kolayda örneklem yöntemiyle belirlenen 235 Trakya Üniversitesi akademisyeninin anket cevapları SPSS for Windows 22.0 ve AMOS 22.0 programı ile analiz edilmiş ve üzerinde yorumlar gerçekleştirilmiştir. Araştırma ölçeklerinin doğrulayıcı faktör analizleri (DFA) yapılmış ve güvenilirlikleri için cronbach's alpha değerleri hesaplanmıştır. Kişilik özellikleri ve kariyer ölçeğinin puanlaması arasında korelasyon analizi uygulanmıştır. Son olarak yapısal eşitlik modellemesi ile regresyon analizi de AMOS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Kişilik özellikleri alt boyutları ile Kariyer ölçeği puanlarının demografiközelliklere göre değişimi independent sample t test ve tek yönlü varyans analizi(ANOVA) ile incelenmiştir. Kariyer Planlaması ölçeği analizi ve de Beş Faktör Kişilik Özellikleri ölçeğinin alt boyutları olan dışadönüklük, geçimlilik, duygusal denge, sorumluluk, açıklık faktörleri arasında her birinde pozitif korelasyon ve anlamlılık tespit edilmiştir.Böylelikle değişkenlerin farklılık gösterme yani artma veya azalma durumunda aynı yönde bir sonuç alınacağından ve aralarında doğru bir orantı olduğundan bahsedilebilir.
Özet (Çeviri)
According to the observation of research, it is thought that universitys are organizations which have different perspectives and versatility because of their different branches of science. From this point of view, it was aimed to determine how the main personality traits of the academicians (Big FiveTheory) affect career expectations and preferences. Survey responses of 235 Trakya University academicians who accepted to participate in the study and they were determined by convenience sampling method. The research was analyzed with SPSS for Windows 22.0 and AMOS 22.0 program and comments were made on it. Confirmatory factor analysis (CFA) of the study scales were performed and cronbachleris alpha values were calculated for their reliability. Correlation analysis was applied between personality traits and scoring of career scale. Finally, structural equation modeling and regression analysis were analyzed by using AMOS program. There was a positive correlation and significance between the factors of extraversion, dependence, emotional balance, responsibility and openness, which are the sub-dimensions of the Career Planning Scale and the Five Factor Personality Characteristics Scale.Thus, it can be mentioned that in case of increasing or decreasing the variables, a result will be taken in the same direction and there is a correct ratio between them.