The relationship between perfectionism and depression: Mediator roles of perceived social support and mattering
Mükemmeliyetçilik ve depresyon ilişkisinde algılanan sosyal destek ve önemsenmenin aracı rolü
  1. Tez No: 556292
  2. Yazar: GÜLER BERİL KUMPASOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NURAY KARANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Mükemmeliyetçi Sosyal Kopukluk Modeli, Algılanan Sosyal Destek, Önemsenme, Depresyon, Perfectionism, Perfectionism Social Disconnection Model, Perceived Social Support, Mattering, Depression
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, mükemmeliyetçi sosyal kopukluk modeline göre mükemmeliyetçilik ile depresyon arasındaki ilişkiyi incelemektir ve algılanan sosyal desteğin ve önemsenmenin belirtilen ilişkideki aracı rolünü araştırmak amaçlamıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden 343 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Veri toplamada Beck Depresyon Envanteri, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Mükemmeliyetçi Öz-sunum Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Genel Önemlilik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkileri araştırmak için hiyerarşik regresyon analizleri ve aracılık analizleri yapılmıştır. Sonuçlar, sosyal odaklı mükemmeliyetçilik, kusurları söylememe, algılanan sosyal destek ve önemsenmenin depresyon puanlarını anlamlı şekilde yordadığını göstermiştir. Bulgular, hem algılanan sosyal desteğin hem de önemsenmenin, sosyal odaklı mükemmeliyetçilik ile depresyon arasındaki ilişkiye ve kusurları söylememe ile depresyon arasındaki ilişkiye aracılık ettiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to investigate the nature of the relationship between perfectionism and depression according to Perfectionism Social Disconnection Model and to explore the mediator roles of perceived social support and mattering on this relationship. 343 students from the Middle East Technical University participated the study. Beck Depression Inventory, the Multidimensional Perfectionism Scale, the Perfectionistic Self Presentation Scale, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and General Mattering Scale were used. Hierarchical regression analyses and mediation analyses were conducted. The results showed that socially prescribed perfectionism, nondisclosure of imperfection, perceived social support and mattering predicted depression scores significantly. The findings revealed that both perceived social support and mattering mediated the relationship between socially prescribed perfectionism and depression along with the relationship between nondisclosure of imperfection and depression.