Bazı mikroorganizmaların biyofilm oluşturma yeteneği üzerine dezenfektanların etkisinin araştırılması
The i̇nvestigation of the effects of disinfectants on the ability of some microorganisms to form biofilm
  1. Tez No: 556348
  2. Yazar: AYŞEN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUMRUL GÜLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroorganizma, Dezenfektan, Ozon, Etkinlik Süresi, Biyofilm
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
S.aureus ve P.aeroginosa'nın virulans faktörlerinden olan biyofilm oluşturma yetenekleri son yıllarda büyük ölçüde önem kazanmıştır. Biyofilm bakterileri antibiyotik ve dezenfektanlara karşı daha dirençli hale getirdiğinden dolayı biyofilm oluşumunun önlenmesinde alternatif yöntemler aranmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Biyofilm oluşumunu önleyebilmek için dezenfektanların uygun konsantrasyon ve temas süresinde kullanılması oldukça önemlidir. Bu çalışmada; hastanede en sık kullanılan farklı konsantrasyonlardaki dezenfektanların ve ozonun S.aureus ve P.aeruginosa suşlarının üzerindeki etki ve etki süresini araştırmak aynı zamanda etki sürelerinin sonunda üreme gösteren mikroorganizmaların biyofilm oluşturabilme kapasitesinin, dezenfektan ile temas ettirilmeden önceki biyofilm oluşturabilme yeteneklerini ile karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Çalışma sonucunda elde edilen verilerde ozon kullanılan bütün dezenfektanlardan daha hızlı antimikrobiyal etkinliğe sahip olduğu görüldü. Dezenfektan maddeler arasından en hızlı sürede antimikrobiyal etkinliğe sahip olan perasetik asit ve sırayla ortafitalaldehit, etil alkol, glutalaldehit ve hidrojen peroksittir. Ayrıca temas süreleri sonunda üreyen mikroorganizmaların biyofilm oluşturabilme yeteneği ile dezenfektan temasa bırakılmadan önceki biyofilm oluşturabilme yeteneği karşılıklı olarak değerlendirildiğinde dezenfektanların biyofilm oluşmasını önlemede etkili olmadığı görüldü. Sonuç olarak; Bu çalışmanın dezenfektan ve ozonun temas süreleri açısından etkilerini ve dezenfektanların biyofilm oluşturma yeteneklerini araştıran nadir çalışmalardan birisidir.
Özet (Çeviri)
Biofilm-forming abilities, one of the virulence factors, have gained considerable importance in recent years. As biofilm makes bacteria more resistant to antibiotics and disinfectants, there is a need for alternative methods to prevent biofilm formation. In order to prevent biofilm formation, it is important to use disinfectants at appropriate concentration and contact time. In this study; The aim of this study was to investigate the duration and duration of action of disinfectants and ozone in S.aureus and P.aeruginosa strains of different concentrations of the most frequently used in the hospital. The results of the study revealed that antimicrobial efficacy was faster than that of all disinfectants using ozone. Among the disinfecting agents, peracetic acid having antimicrobial activity in the fastest time and orthafitalaldehyde, ethyl alcohol, glutalaldehyde and hydrogen peroxide respectively. In addition, the biofilm formation ability of microorganisms produced at the end of contact times and the ability to produce biofilm prior to disinfectant contact were evaluated and the disinfectants were not effective in preventing biofilm formation. As a result; This is one of the rare studies investigating the effects of disinfectant and ozone on contact times and the biofilm formation of disinfectants. Key words : Microorganism, Disinfection, Ozone, Activity time, Biofilm