Understanding of democracy in the Turkish public opinion during 1930 municipality election and 1946 general election in Turkey
1930 yerel seçimleri ile 1946 genel seçimlerinde Türk halkının demokrasi anlayışı
  1. Tez No: 556393
  2. Yazar: SEBAHATTİN ÇÖL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEN MÜDERRİSOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Halk Partisi, Serbest Cumhuriyet Fırkası, Demokrat Parti, Muhalefet, Türk Demokrasisi, Republican People's Party, Free Republican Party, Democrat Party, The Opposition, Turkish Democracy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'ndeki Tek Parti Dönemi tarihçiler arasında her zaman ilgi çekici bir konu olmuştur. Bu dönemde, Türkler birçok konuda önemli değişimler geçirmiştir. Bu değişimlerin en büyüğü belki de siyasi olanıdır. Bu çalışmada Türklerin demokrasi ve muhalefet fikrini etkileyen ve dizayn eden farklı faktörleri bulacaksınız. Seçime katılan her iki partinin propaganda süreçlerini incelenmiş ve bu propaganda süreçlerimi halk üzerindeki etkisini görülmeye çalışılmıştır. Ayrıca seçimlerin olmadığı bu 16 yıllık dönemde Cumhuriyet Halk Partisi'nin halkın demokrasi fikrini geliştirmesinde ne derece etkisi olduğu incelenmiştir. Karşıt görüşler birbiri ile karşılaştırılarak mantıklı sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu tez 1930 Belediye Seçimleri ve 1946 Milletvekili Seçimini kıyaslayarak Türklerin karizmatik bir liderli hükümet partisi varken neden farklı seçimlerde muhalefete desteklediği sorusuna cevap verecektir.
Özet (Çeviri)
The single party era of the Republic of Turkey always has been an interesting subject among historians. The people of Turkey had shown a significant change during this era in so many ways. Possible moft important one of these changes is political change. In this study, you will find the different factors which had affected and shaped Turkish people's ideas of democracy and oppositon. We'll study both political party which joined elections, their propaganda during the elections and how much that propaganda affected Turkish people. Also with thesis we can see in 16 years what Republican People's Party had done to shape people's idea of democracy. In this thesis opposite views were often compared and with that we try to find the logical results. The biggest question this thesis will answer is why the Turks has shown an interest opposition political parties in two different direct elections against a powerful ruling party with a charismatic leader by comparing 1930 Municipal Elections and 1946 Parlimentary Election.