Bir demokratikleşme örneği olarak İkinci Meşrutiyet
The Second Constitutional monarchy as an example of democratization
- Tez No: 994051
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ RIZA SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Demokratik meşruiyet, Meşrutiyet II, Osmanlı Devleti, Democratic legitimacy, Constitutional Monarcy II, Ottoman State
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
II. Meşrutiyet dönemi daha önceki yenileşme ve modernleşme çabalarının devamı niteliğindedir. Lale Devri ile başlayıp Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı ve I. Meşrutiyet dönemleriyle devam eden bu hareket, uzun soluklu bir yenileşme ve demokratikleşme sürecinin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. II. Meşrutiyet Dönemi, 24 Temmuz 1908 günü padişah II. Abdülhamid'in Kanun-i Esasi'yi tekrar yürürlüğe koyması ile başlamıştır. Bir siyasi reform hareketi olan II. Meşrutiyet, demokrasi ve özgürlük için büyük uğraşlar sonucu ortaya çıkmıştır. Bu dönem, önem arz eden siyasi, ekonomik ve sosyal değişim süreçlerine sahne olmuştur. II. Meşrutiyet dönemi, Türkiye'de çağdaş anlamda siyasetin ve demokrasinin temel taşını oluşturur. Anayasal düzen, parlamenter yaşam, temel hak ve özgürlükler, siyasal partiler, seçimler, kamuoyu ve özgür basın gibi demokrasinin temelini oluşturan kavramlar bu dönemde şekillenmeye başlamıştır. II. Meşrutiyet döneminin Türk demokrasi ve siyasi tarihi açısından değerli bir dönem olduğunu hatta bir dönüm noktası olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti dönemi üzerine yapılacak araştırmaların, bu dönemde yaşanan önemli olaylar üzerinden derinlemesine incelenmesi gerekmektedir. Çünkü bu olaylar, dönemin toplumsal, siyasi ve kültürel yapısını anlamak ve Türkiye'nin demokratikleşme sürecine etkilerini ortaya koymak açısından büyük bir önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The Second Constitutional Era was a continuation of previous efforts at renewal and modernization. This movement, which began with the Tulip Era and continued with the Tanzimat Edict, the Reform Edict, and the First Constitutional Era, emerged as the result of a long-term process of renewal and democratization. The Second Constitutional Era began with Sultan Abdülhamid II's reimplementation of the Constitution on July 24, 1908. A political reform movement, the Second Constitutional Era emerged as a result of significant efforts for democracy and freedom. This period witnessed significant political, economic, and social transformations. The Second Constitutional Era constitutes the cornerstone of contemporary politics and democracy in Turkey. Concepts that form the foundation of democracy, such as the constitutional order, parliamentary life, fundamental rights and freedoms, political parties, elections, public opinion, and a free press, began to take shape during this period. It would be fair to say that the Second Constitutional Era was a valuable period in Turkish democracy and political history, even a turning point. Research on the Republic of Turkey era should examine the significant events of this period in depth. These events are crucial for understanding the social, political, and cultural structures of the period and for revealing their impact on Turkey's democratization process.