Meryem sûresinin belâgat açısından incelenmesi
- Tez No: 556427
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ÖZNURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: belâgat, Meryem, Meryem sûresi, edebî sanatlar, meânî, beyân, bedî, Rhetoric, Maryam, The Chapter Maryam, Literary Arts, Ma'ânî, Bayân, Bedî
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kur'ân-ı Kerim'de ismi anılmaya değer bulunan tek kadın olan iffet abidesi Hz. Meryem'e derin sevgi beslemekteydim. Bu sevgiyi tezahür ettirmek için söz konusu sûreyi çalışmayı tercih ettim. Betül ismimin de Hz. Meryem'in sıfatlarından biri olmasının etkisi vardı hiç şüphesiz. Belâgat ilmine vakıf olmadan yapılan anlamlandırmalar problem arz etmekte ve yavan kalmaktadır. İlahî kelam olan Kur'ân'ın son derece etkileyici üslubu muhataplar üzerinde derin etkiler bırakırken belâgî inceliklere dikkat edilmeden yapılan yorumlar tabir yerindeyse kuru bir metin haline dönmektedir. Saydığımız sebeplerden ötürü Meryem sûresinin âyetlerini edebî tahlile tabi tutarak ona göre anlamayı ve anlamlandırmayı amaçladık. Çalışmamızda metodumuz sûre ile ilgili bilgileri ulaşabildiğimiz kaynaklardan derleyerek en doğru anlama ulaşmaya çalışmak olmuştur. Meryem sûresi, belâgat örneklerini barındırması açısından zengin bir sûredir. Meânî, beyân ve bedî'ye dair pek çok örnek sûrede mevcuttur. En fazla kullanılan edebî sanatlar istiâre, mecâz, kinâye, secî', tıbâk, cinâs ve haziftir.
Özet (Çeviri)
The only woman whose name is worth mentioning in the Holy Quran is Maryam for whom I have a strong linking. In order to exhibit my deep affection, I chose to study the Chapter Maryam. The fact that the name Betül being one of Maryam's attributes had also a considerable effect on choosing the subject. Sense-making without the knowledge of rhetoric poses problems. While the highly impressive style of the Quran, the divine word, has a profound influence on the interlocutors, the interpretations made without paying attention to rhetorical arts, the text become aridly one. For the reasons we have counted, we aimed to understand the Chapter by subjecting the verses of the Chapter Maryam to a literary analysis. In our study, our method has been to try to reach the most accurate meaning by compiling the information from the sources we can reach. The Chapter Maryam is a rich one in terms of involving rhetorical examples. There are many examples of me'ânî, bayân and bedî'. The most widely used literary arts are istiâra, macâz, kinâya, sacî', tibâk, cinâs and hazif.