تعليقات الشَّيخ إسماعيل بن محمد الجديدي الكردي (ت 1389هـ) على تفسير مدارك التَّنزيل للإمام النَّسفي من سورة مريم إلى نهاية سورة القصص (دراسةً وتحقيقاً)
Şeyh İsmail bin Muhammed el-Cedidî el-Kurdî'nin (ö. 1389 H) İmam en-Nesefî'nin Medârikü't-Tenzîl isimli tefsirinin Meryem Suresi'nden Kasas Suresi'nin sonuna kadar âyetlerinin tefsiri (Tâlikat bağlamında bir araştırma ve tahkik) / Comments of Sheikh Ismail bin Muhammad al-Jadidi al-Kurdi (d. 1389 AH) on Madarik al-Tanzeel by Imam al-Nasafi from Surat Maryam to the end of Surat al-Qasas (Study and investigation)
- Tez No: 844155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Ta'likât, el-Cedidî, Medâriku'n-Nesafî, Meryem suresi, Kasas suresi, Tahkik, Interpretation. Comments. al-Jadidi. Madarik Al-Nasafi. Maryam. al-Qasas. Investigation
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, Şeyh İsmail b. Muhammed el-Cedidî el-Kurdî'nin (ö. 1389), İmam Nesefî'nin (ö. 710) Medârik't-Tenzil adlı tefsirine ilişkin ta'likatların tahkikini ve incelemesini amaçlamaktadır. Çalışmanın kapsamı, Meryem suresinden Kasas suresinin sonuna kadar olan sureleri içermektedir. Bu şerhin önemi, Beyzavî tefsirinin özetlenmiş hali olan Medârikü't-Tenzîl adlı eserin ilmi değerinden kaynaklanmaktadır. Nesefî, bu eserde farklı kıraatları zikretmesi, irab vecihleri, dört mezhep başta olmak üzere fıkhî mezheplerin hükümlerini beyan etmesi, şerh ettiği meseleler hakkında ehli sünnet mezhebini açıklaması, bu konuda sahih hadislere dayanması, dil ve belagat inceliklerini öne çıkarmasıyla bu esere ayrı bir değer katmıştır. Şeyh el-Cedidî'nin o dönemdeki ilmi konumuyla beraber, tefsir, fıkıh, hadis, kelam ve dil bilimlerinde söz sahibi olduğu da bilinmektedir. Kaleme aldığı bu tefsir, faydalı yorumlar ve dil incelikleriyle doludur. Bu çalışmada, İmam Nesefî ve Şeyh el-Cedîdî'in biyografileri, ilmi hayatları ve yaşadıkları dönemi tanıtılırken, tanımlayıcı ve tarihsel bir yöntem izlenmiştir. Yazma eserin nüshasını tahkik ederken de metin kritiği yöntemi izlenmiştir. Çalışmada Şeyh el-Cedîdî'nin oğlu Molla Abdülhamid tarafından yazılan bir nüsha esas alınmıştır. Çalışmadan ortaya çıkan en önemli sonuçlar arasında el-Cedidî'nin, ta'lik'ın başında irabın farklı vecihlerini beyan etmesi ve buna bağlı manaları zikretmesi bu eseri farklı kılan en önemli hususlardan biridir. el-Ceddidî, o dönemde icra ettiği öğretmenlik mesleğine uygun olması nedeniyle, Nesefî tefsirinde yer alan muğlak, müşkil ve ihtilaflı konuları seçip öğrencilere açıklamıştır. el-Cedidî, Nesefi'nin tefsirinin nüshaları arasında bulunan yanlışlıklara ve farklılıklara işaret etmiştir. Ayrıca eserinde itikadî mezhepler arasındaki ihtilaflara değinmeye, Mutezile gibi muhalif mezhepleri belirtmeye, onları dalalet veya küfür olarak nitelendirmeden cevap vermeye özen göstermiştir. Onların görüşlerini tarafsız bir şekilde aktarmış ve ayetlerden anladığı şekilde onlara cevap vermiştir. el-Cedidî, yazmış olduğu bu eserde kelam, dil ve belagat konularına da yer vermiştir. Harfi nakil eserde belirgin olmuş, zira naklettiği bilgilerinin sahiplerini beyan etmiştir. Haşiyesi eğitici bir yapıya sahiptir. Kur'an tefsiri alanında eğitim materyali haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to study and investigate "the comments of Sheikh Ismail bin Muhammad al-Jadidi al-Kurdi (d. 1389 AH) on the interpretation of Madarik al-Tanzeel by Imam al-Nasafi (d. 710 AH), and the scope of the study is Surat Maryam until the end of Surat al-Qasas. The importance of this explanation comes from the scientific value of Al-Nasafi's interpretation, in which his author summarized Al-Baydawi's interpretation, and focused on readings, aspects of parsing, the rulings of the jurisprudential schools of thought, especially the four, and introducing the doctrine of the Sunnis in the issues explained, and investigating the selection of authentic hadiths, while highlighting the linguistic aspects and rhetorical jokes. In addition to the scholarly status of Sheikh Al-Jadidi at the time, he excelled in the sciences of interpretation, jurisprudence, hadith, speech, and language, and his entourage was rich in interpretive and linguistic benefits. The study followed the historical descriptive approach when translating Imam al-Nasafi and Sheikh al-Jadidi, introducing their era, presenting their biography and scientific biography, and the method of investigation and commentary in the investigated section by copying the text, adjusting it, and bringing it to the closest form desired by the author, and documenting the sayings and attributing them to their sources. The study used a handwritten copy written by the son of Sheikh Al-Jadidi, Mulla Abdul Hamid. The most important results of the study are: The most important thing that distinguishes Al-Jadidi's explanation are several things: his interest in explaining the grammatical interpretation at the beginning of the commentary, and mentioning the possibilities of grammaticalization in the word if they exist, then explaining the meaning related to it, as well as his interest in selecting the ambiguous and disputed ones from Al-Nasafi's interpretation in order to explain and explain it to the students, since this method suits his role as a teacher. Where he left the explanation of understandable phrases to the reader, Al-Jadeedi also pointed out in his explanation that there were differences or corrections between the versions of Al-Nasafi's interpretation, and he also took care to mention the doctrinal differences and respond to the dissenting sects, such as the Mu'tazilites and others, without describing them as misguidance or disbelief, but rather he mentioned their opinions with impartiality and responded to them according to what he understood from the verses. His comments were also distinguished by his extensive editing of linguistic, rhetorical, and verbal issues and issues. His entourage was characterized by literal transmission, and the trustworthiness of transmitting from others was evident. He often stated his opinion, and sometimes he did not, and he did not have many objections to what he transmitted. His entourage was also dominated by an educational nature, so it came in the form of a study course in the interpretation of the Qur'an.