Kullanımlar ve doyumlar kuramı çerçevesinde turizm sektöründe sosyal medya kullanımının etkisinin incelenmesi
Analysis of the effect of social media in tourism sector in frame of uses and gratifications theory
  1. Tez No: 556466
  2. Yazar: REZA AHMADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRÜT ECEVİT SATI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İletişim Bilimleri, Tourism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm sektörü, sosyal medya, kullanımlar ve doyumlar kuramı, Tourismsector, social media, uses and satisfaction theory
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enformatik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enformatik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Turizm sektörü ülkeler açısından önemli bir konumda yeralmaktadır. Yatırım potansiyelinin sürekli olarak geliştiği bu sektör olumlu etkileri ile ülke ekonomisi açısından gelir kaynağı konumundadır. Bu nedenle ülke ve turizm mekanlarının tanıtımı için önemli maliyetlere katlanılmaktadır.Sosyal medyanın gelişimi ile birlikte tanıtım faaliyetlerinin sosyal medya platformlarına yöneldiği söylenebilir. Bu çerçevede çalışmamızda sosyal medyadan yararlanma faaliyetleri kullanımlar doyumlar kuramı çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmamızın amacı kullanımlar ve doyumlar kuramı çerçevesinde turizm sektöründe sosyal medya kullanımının etkisinin incelenmesidir.Çalışmamız nicel araştırma yöntemlerinden anket yöntemi ile tasarlanmıştır. Bu çerçevede yerli turist üzerine yapılan çalışma sonucunda sosyal medya çalışmalarının turizmde önemli bir tanıtım faaliyeti olduğu kanıtlanmıştır. Çalışma SPSS-24 programı ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism sector has an important position in terms of countries. This sector, where investment potential continuously develops, is a source of income for the country's economy with its positive effects. Therefore, significant costs are incurred for the promotion of the country and tourism places.With the development of social media, it can be said that promotional activities are directed towards social media platforms. In this context, the use of social media activities in our study were examined within the framework of uses and satisfaction theory. Th eaim of this study is to investigate the effects of social media usage in tourism sector within theframe work of the theory of uses and gratifications.Our study was designed with a questionnaire method, one of the quantitative research methods. In this context, as a result of study on local tourists, social media activities proved to be an important promotional activity in tourism. The study was conducted with SPSS-24 program.