Kan ve kan ürünü transfüzyonu yapılan hastaların özellikleri ve maliyetlerini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors affecting cost and blood and blood product transfused characteristics of patients
- Tez No: 556511
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Donör, kan ürünleri, kan transfüzyonu, kızılay, maliyet analizi, Donor, Blood products, Blood transfusion, red crescent, Cost analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Kan, her biri ayrı bir fonksiyonu olan kendine özgü yapılardan oluşmuş, canlı bir dokudur. Bu nedenle Kan transfüzyonu aslında bir doku, bir organ transplantasyonudur. Gereksiz uygulanan her bir transfüzyon aynı zamanda maliyeti de etkilemektedir. Biz bu çalışmamızda başvuran hastaların cinsiyet dağılımı üzerinden kullanılan kan ve kan ürünlerinin maliyetini değerlendirmek, Kızılay ve hastane bünyesinden karşılanan, donör olarak temin edilen, kan ve kan ürünlerinin birim fiyatı ile hastane maliyetini karşılaştırarak maliyet analizini yapmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 01 Ocak 2017 ile 01 Ocak 2018 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tüm servis birimlerinde yatan, kan ve kan ürünü transfüzyonu yapılan hastaların bilgileri, hastanenin bilgi işlem biriminden destek alınarak veriler incelendi. Transfüzyon yapılan hastaların cinsiyetleri, kan gruplarına göre dağılımı, transfüzyon yapılan ürünlerin türleri, transfüzyon miktarı ve maliyetleri incelendi. Bulgular: Çalışmamıza 5373 kişi dahil edildi. Bu hastaların 2731 (%50,82)'ini kadın, 2254 (%41,95)'ü erkek, 101 (%1,87)'ini kız çocuk, 136 (%2,53)'sını erkek çocuk, 34 (%0,63)'ünü yenidoğan, 93 (%1,73)'ü yapancı uyruklu yetişkin, 24 (%0,44)'ünü yapancı uyruklu çocuk olduğu tespit edildi. Çalışmamızda 5373 kişiye toplam 31790 kan ürünün kullanıldığı , bunların 142 tanesinin iade edildiği tespit edildi. Veriler incelendiğinde Kızılay dan temin edilen kan ürünlerin toplamı 24530 (%77 ) , Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kan Merkezi bünyesinden kullanılan donör olarak karşılanan kan ürünlerin toplamı 7259 (%23) olarak saptandı. Çalışmamızda maliyet dağılımını incelediğimizde Kızılay'dan temin edilen kan ve kan ürünlerinin 4,002,133tl'ye hastanenin bünyesinden karşılanıp donör olarak temin ettiğimizde 859,379 tl'ye maliyeti olmaktadır. Sonuç: . Genel olarak baktığımızda hastalarının cinsiyeti ve kan ürününün cinsi ve temin edildiği birim (Kızılay/hastane) maliyeti doğrudan etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Factors Affecting Cost And Blood And Blood Product Transfused Characteristics of Patients Introduction and purpose: Blood is a living tissue, each of which has its own distinctive structure. This tissue is a tissue through blood transfusion and is also an organ transplantation. Unnecessary transfusion of each applied at the same time also affect the cost. In this action, we aimed to evaluate the cost of blood and blood products used in the gender distribution of the patients who applied in our action, and to provide cost analysis by comparing the unit price and hospital cost of blood and blood products supplied by the Kızılay and hospital. Materials and Methods: The data of the patients who were hospitalized in all service units, and received blood and blood product transfusion between 01 January 2017 and 01 January 2018 at Sakarya University Training and Research Hospital were analyzed with the support of the information processing unit of the hospital. The genders of the patients who underwent transfusion, their distribution by blood groups, the types of transfused products, the amount of transfusions and their costs were examined. Results:5373 patients were included in the study. Of these patients, 2731 (50.82%) were female, 2254 (41.95%) were male, 101 (1.83%) were daughter, 136 (2.53%) were male child, 34 (0,63% were newborn, 93 (1,73%) were adult, 24 (0.44%) were foreign children. In our study, a total of 31790 blood products were used for 5373 people and 142 of them were returned. The data when were analyzed, total blood products obtained from Kızılay were found as 24533 (77%) and 7259 (23%) blood products were obtained from Sakarya University Training and Research Hospital Blood Center. we analyze the cost distribution when the blood and blood products obtained from the Kızılay is costing 4,002,133TL and the cost of 859,379 TL is provided by the hospital as a donor. Conclusion: In general, the gender of the patients and the type of blood product and the unit of supply (Kızılay or hospital) directly affect the cost.