Hemşirelerin çalıştıkları birimden, kurumdan ve mesleklerinden ayrılma niyetini belirleyen faktörler
Factors determining intention to leave the unit, organizatoin and profession of nurses
- Tez No: 556512
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEREN KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ayrılma niyeti, hemşirelik çalışma ortamı, iş doyumu, iş yükü, meslektaş ilişkileri, Intention to Leave, Nursing Work Environment, Job Satisfaction, Workload, Colleague Relationship
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Hemşirelerin, birimden, kurumdan ve meslekten ayrılmalarını önleyebilmek için ayrılma niyetinin belirleyicilerinin bilinmesine gereksinim vardır. Çalışmanın amacı, hastanede çalışan hemşirelerin birim, kurum ve mesleklerinden ayrılma niyeti düzeyini belirlemek ve yordayıcı değişkenleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evreni İzmir il sınırı içinde yer alan iki üniversite hastanesi ve bir Sağlık Bakanlığı hastanesinde çalışan 1636 hemşiredir. Örnekleme bu hastanelerde bir yıl ve üzerinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 572 hemşire alınmıştır. Veriler demografik bilgiler, birimden, kurumdan, meslekten ayrılma niyeti, iş yükü ve iş doyumuna ilişkin soruları içeren soru formu,“Meslektaş İlişkileri Algısı Ölçeği”ve“Hekim-Hemşire- Meslektaş İletişimi Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler, Pearson ki-kare testi, Spearman Korelasyon analizi ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın yürütüldüğü hastanelerin yönetimlerinden yazılı izin ve üniversitenin etik kurulundan onay alınmıştır. Bulgular: Hemşirelerin birimden ayrılma niyetinin belirleyicileri; iş doyumu, birimde ve meslekte çalışma süresi, meslektaş dayanışma algısı ve iş yüküdür. Kurumdan ayrılma niyetinin belirleyicileri; iş doyumu, birimde çalışma süresi, iş yükü ve meslektaş dayanışma algısıdır. Meslekten ayrılma niyetinin belirleyicileri; iş doyumu, birimde çalışma süresi, meslektaş dayanışma algısı ve medeni durum olarak bulunmuştur. Sonuç: Birimden, kurumdan ve meslekten ayrılma niyetlerinin ortak belirleyicileri iş doyumu, birimde çalışma süresi ve hemşire meslektaş ilişkileri algısıdır. Bu sonuçlara göre yöneticilere; ayrılma niyetinin azaltılmasında iş doyumu arttıracak ve meslektaş ilişkilerini geliştirecek stratejiler planlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to determine the level of intention of leaving the units, organizations and professions of the nurses working in the hospital and to examine the predictive variables. Methods: The population of the study is 1636 nurses working at two university hospitals and a public hospital in İzmir. The data were collected by using the questionnaire including the questions about demographic characteristics, intention to leave the unit, organizations and proffesions, workload and job satisfaction;“Collegial Nurse–Physician Relationships Scale”and“Colleague Relationship Perception Scale”. To analyze of data descriptive statistics, Pearson's chi-square test, Spearman correlation analysis and logistic regression were used. Results: Determinants of intention to leave the unit; job satisfaction, years of working at the unit and profession, perceived colleague relationships and workload. The determinants of intention to leave the organization; job satisfaction, years of working at the unit, workload and colleague relationships. Determinants of intention to leave the profession; job satisfaction, years of working at the unit, colleague relationships and marital status. Conclusion: The common determinants of intention to unit, organization and profession are job satisfaction, years of working at the unit and colleague relationships. Strategies should be planned to increase job satisfaction and the colleague relationships in reducing the intention to leave.