İskeletsel sınıf ıı anomalili bireylerin sert ve yumuşak dokularının incelenmesi
The study of hard and soft tissues of individuals with skeletal class, II malocclusion
- Tez No: 556592
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR MEDİNE ŞAHİN SAĞLAM
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sınıf II Bölüm 1, Sınıf II Bölüm 2, Sefalometri, 3dMD, Class II Division 1, Class II Division 2, Cephalometry, 3dMD
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İskeletsel Sınıf II Anomalili Bireylerin Sert ve Yumuşak Dokularının İncelenmesi Bu çalışmanın amacı Sınıf II maloklüzyonun alt tipleri olan Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyonun ve Sınıf II Bölüm 2 maloklüzyonun iskeletsel, dental ve yumuşak dokularını iki farklı görüntüleme yöntemi ile incelemek ve elde edilen sonuçları karşılaştırmaktır. Çalışmanın materyali, 10-16 yaşları arasında, Angle Sınıf II dişsel ilişkiye sahip, ANB açısı 5°' den büyük, 30 kız ve 30 erkek olmak üzere toplam 60 bireyden elde edilen sefalometrik röntgen ve 3dMD görüntülerden oluşmaktadır. Sefalometrik sagital verilere bakıldığında maksillanın her iki grupta normal pozisyonda olduğu ancak mandibulanın her iki gruptada retruziv konumda olduğu gözlenmiştir. Sefalometrik vertikal veriler incelendiğinde Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyonlu bireyler“High Angle”büyüme paternine benzer gelişim gösterdiği, Sınıf II Bölüm 2 maloklüzyonlu bireylerin ise“Low Angle”büyüme paternine benzer gelişim gösterdiği tespit edilmiştir. Sefalometrik dentoalveolar veriler incelendiğinde maksiller keser dişler Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyonlu bireylerde protruziv, Sınıf II Bölüm 2 maloklüzyonlu bireylerde ise retruziv olarak gözlenmiştir. Mandibular keser dişler incelendiğinde ise Sınıf II Bölüm 2 maloklüzyonlu bireylerde maksiller keser dişler retrüziv olduğundan dolayı mandibular keser kompanzasyonu tam olarak çalışamamış ve bundan kaynaklı olarak Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyonlu bireylere göre mandibular keserler daha az protruziv gözlenmektedir. Sefalometrik veriler ile 3 boyutlu görüntülerden elde edilen veriler kıyaslandığında birbirlerini destekleyen sonuçlar elde edilmiştir. 3dMD görüntüleme sistemi tekrarlanabilirlik, noktalamanın kolay olması, non-invaziv olması ve yüz yumuşak dokularındaki değişimleri uzayın 3 düzleminde de değerlendirebilme imkanı sunmasından dolayı sefalometrik öngörüde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The Study of Hard and Soft Tissues of İndividuals with Skeletal Class II Malocclusion The purpose of this study is to examine the skeletal, dental and soft tissues of the Class II malocclusion subtypes, Division 1 malocclusion and Division 2 malocclusion with two different imaging methods and compare the results. The material of the study consisted of cephalometric X-rays and 3dMD images obtained from 60 individuals (30 female and 30 male) with Angle Class II dental relationship with ANB angle greater than 5 ° between the ages of 10-16. When the cephalometric sagittal data were examined, it was observed that the maxilla was in the normal position in both groups but the mandible was in the retrusive position in both groups. When cephalometric vertical data were analyzed, it was found that individuals with Class II Division 1 malocclusion showed similar development to high angle growth pattern, whereas individuals with Class II Division 2 malocclusion showed similar development to low angle growth pattern. When cephalometric dentoalveolar data were examined, maxillary incisors were protrusive in Class II Division 1 malocclusion and retrusive in Class II Division 2 malocclusion. When the mandibular incisors were studied, the mandibular incisors could not completely work and compensate because the maxillary incisors were retrusivable in individuals with Class II Division 2 malocclusion, and therefore the mandibular incisors were less protruding than those with Class II Division 1 malocclusion. When the cephalometric data and the data obtained from the 3D images were compared, it is found that the results supports each other. The 3dMD imaging system can be used in cephalometric prediction due to its reproducibility, ease of punctuation, non-invasiveness and the ability to evaluate changes in facial soft tissues in all three planes of space.