Doğum ağrısının algılanmasında kültürün etkisinin incelenmesi
Investigation of cultural differences in the perception of birth pain
- Tez No: 556638
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL TAŞÇI DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Labor Pain, Cultural Approaches, Pregnant, Woman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Doğum Ağrısının Algılanmasında Kültürel Farklılıkların İncelenmesi Giriş ve Amaç: Tüm insanların kültürel geçmişlerine ve yaşadıkları çevreye bakılmaksızın aynı tip duygusal eşiğe sahip oldukları bilinmektedir. Kültürel yapının, ağrı algılama eşiğinde ve ağrı tolerans seviyesinde kuvvetli bir etkisi bulunmaktadır. Bu araştırma ile vajinal doğum yapan kadınlarda doğum ağrısının algılanmasında ve yansıtılmasında kültürün etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Metod: Bu çalışma 17.01.2013 – 31.05.2013 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Silopi İlçe Devlet Hastanesi doğumhanesinde gerçekleştirildi. Miyadında, vajinal doğum yapan ve herhangi bir doğum komplikasyonu olmayan 150 gebe ile yüzyüze görüşüldü. Veri toplamada, gebelerin sosyodemografik, obstetrik ve kültürel özelliklerini içeren bir anket formu, doğum eylemi sırasında annenin tepkilerini içeren izlem formu ve VAS Ağrı Skorlaması kullanılarak veriler toplandı. Bulgular: Gebelerin yaş ortalaması 27,39 ±6,58 ve % 91,3'ü ev hanımı idi. Gebelerin % 94 Kürt kökenli olup, % 91,3'ü Şafi mezhebindendir. Gebelerin % 62,7'si geleneksel kurallara çok önem vermekte ve % 94'ü geleneklerini aynı şekilde devam ettirmektedir. Doğum ağrısını gebelerin % 86,7'si yaşanması gereken bir durum olarak görmekteydi. Gebelerin % 98'i çevrelerinden doğum ağrısının kötü ve zor bir durum olduğunu duyduğunu belirmektedir. Gebelerin % 44,7'si doğum ağrısıyla kutsal bir görev başarısı, % 32,7'si annelik duygusu, % 18'i acı, % 4,7'si kendine güven duygusu hissetmektedir. Gebelerin % 52'si doğum ağrısı yaşamayan anne olamaz görüşündeyken, % 76'sı kadını olgunlaştıran bir tecrübe olduğu görüşündedirler. Sonuç-Öneri: Gebelerin kültürel özellikleri ve dini inançları yaşadıkları doğum ağrısının algılanmasında, ağrıya verilen tepkilerde, ağrının ifade edilmesinde ve ağrı ile baş etme yöntemleri üzerinde etkilidir. Sağlık çalışanlarının, gebelerin kültürel özelliklerini, bu özelliklerin doğum ağrısı üzerindeki etkilerini bilmeleri, gebeleri bu özellikler doğrultusunda değerlendirmeleri gebelerin doğum ağrısı ile daha kolay baş etmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Investigation of Cultural Differences in The Perception of Birth Pain Introduction and Aim: It is known that all people have the same type of emotional threshold regardless of their cultural background and environment. However, the cultural structure has a strong impact on the pain sensing threshold and the pain tolerance level. The aim of this study is to investigate the effect of culture on the perception and reflection of birth pain in women with vaginal delivery. Method: This study was carried out between 17.01.2013 and 31.05.2013 in maternity hospital of Silopi District State Hospital of ministry of health. 150 pregnant women who had normal vaginal delivery and had no birth complications were interviewed face to face. During the study, data were collected by using a questionnaire including sociodemographic, obstetric and cultural characteristics of pregnant women, follow-up including the mother's reactions during the labor and VAS Pain Scoring. Results: The mean age of the pregnant women was 27,39 ± 6,58 and 91,3 % were housewives. 94 % of pregnant women have Kurdish origin and 91,3 % of them belong to Shabian sect. 62.7 % of pregnant women give great importance to traditional rules and 94 % of them continue their traditions in the same way. 50.7 % of pregnant women have a timid structure while communicating with the opposite sex, while 20.7 % of them do not communicate at all. 98 % of the pregnant women stated that they had heard that their birth pain was bad and difficult. 44.7 % of the pregnant women experience a sacred duty, 32.7 % sense of motherhood, 18 % pain and 4.7 % confidence. While 52 % of pregnant women think that they cannot have birth pain, 76 % of them think that it is an experience that matures women. Conclusion: Cultural characteristics and religious beliefs of pregnant women are effective on perception of birth pain, reactions to pain, expression of pain and methods of coping with pain. Knowing the cultural characteristics of pregnant women and knowing the effects of these characteristics on birth pain by health professionals, and evaluating pregnant women in line with these features will help the pregnant woman to cope with birth pain which has an extremely important place in her life.