Üniversite öğrencilerinin kişilerarası çatışma çözme becerilerinin, psikolojik sağlamlık, öz anlayış açısından incelenmesi
An i̇nvestigation of university student's i̇nterpersonal conflict resolution skills i̇n terms of psychological resilience and self-compassion
- Tez No: 556699
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Öz Anlayış, Kişilerarası Çatışma Çözme, Psychological Resilience, Self Compassion, Interpersonal Conflict Resoulution
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin kişilerarası çatışma çözme becerilerinin, psikolojik sağlamlık ve öz anlayış açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi'ne bağlı farklı bölümlerde okuyan üniversite öğrencileri oluşturmuştur. Çalışma grubu bu üniversitelerin farklı bölümlerinde öğrenim görmekte olan 1, 2, 3 ve 4. Sınıf öğrencilerinden seçilmiştir. Çalışma grubu 332 erkek ve 303 kız olmak üzere toplam 635 öğrenciden oluşmaktadır ve yaş ortalaması 22'dir. Üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlık değerlerini ölçmek için“Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”, öz anlayış için“Öz-Anlayış Ölçeği”ve kişilerarası çatışma çözme becerileri için de“Kişilerarası Çatışma Çözme Yaklaşımları Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson momentler çarpım korelasyonu ve hiyerarşik çoklu regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir: Üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlıkları ile öz anlayışları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki vardır. Üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlık ve yüzleşme, duygusal ifade, yaklaşma/kaçınma, kendini açma puanları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Psikolojik sağlamlık ve özel/genel davranış puanları arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Üniversite öğrencilerinin öz anlayış ve yüzleşme, özel/genel davranış, duygusal ifade, yaklaşma/kaçınma, kendini açma puanları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki vardır. Öz anlayış ve psikolojik sağlamlık kişilerarası çatışma çözme becerilerinin; yüzleşme, duygusal ifade, yaklaşma/kaçınma, kendini açma alt boyutlarının yordayıcıdır. Öz anlayış kişilerarası çatışma çözme becerilerinin alt boyutu olan özel/genel davranışın yordayıcısı iken psikolojik sağlamlık yordayıcısı değildir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this study was to investigate the psychological resilience, self compassion and interpersonal conflict resolution skills of university students. The study group of this research is composed of university students from Konya Necmettin Erbakan University and Selçuk University. The study group was selected among the 1st, 2nd, 3rd and 4th grade students in various departments of these universities. The research group consisted of 635 students, 332 male and 303 female. The mean age of the students is 22 years.“Brief Psychological Resilience Scale”was used to measure the psychological resilience of university students,“Self-Compassion Scale”for self comppasion, and“Interpersonal Conflict Resolution Approaches Scale”was used for interpersonal conflict resolution skills. In the research, relational screening model was used. Pearson product-moment correlation and hierarchical multiple regression analysis techniques were used for data analysis. The findings of the research are summarized below: It was found that there was a significant and positive relationship between the psychological resilience and self compassion of university students. A significant and positive relationship was found between the psychological resilience and confrontation scores, emotional expression scores, approach/avoidance scores, and self-disclosure scores of the university students. There was no significant relationship between psychological resilience and private/general behavior. There is a significant and positive relationship between self compassion and confrontation, special/general behavior, emotional expression, approach/avoidance and self-disclosure scores of university students. Self compassion and psychological resilience of interpersonal conflict resolution skills; it is predictive of confrontation, emotional expression, approach/avoidance, and self-disclosure. Self compassion is the predictor of private/general behavior, which is the sub-dimension of interpersonal conflict resolution skills, but not psychological resilience predictor.