Servikste Notch sinyalizasyonu üzerinde indometazin ile surfaktan-A' nın rolünün belirlenmesi ve preterm doğumun önlenmesi
Determination of the role of indomethacin and SP-A on Notch signaling pathways in the cervix and the prevention of preterm labor
  1. Tez No: 556808
  2. Yazar: SEMA AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÜSTÜNEL, PROF. DR. EMMET HIRSCH
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: SP-A, Indomethacin, Notch, Serviks, SP-A, Indomethacin, Notch, Cervix
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Mekanizmalar açık olmasa da, enfeksiyon preterm doğum için öne sürülen en önemli nedenlerden biridir. Bu nedenle tedavi odaklı pek çok çalışma yapılmaktadır. Surfactant A (SP-A) gebelik için mükemmel bir güvenlik profiline sahip endojen fetal bir maddedir. Bu çalışmanın amacı; SP-A ve bir prostaglandin inhibitörü olan İndomethacin (IND)' nin erken doğumu önleme potansiyelini daha ayrıntılı tanımlamak ve SP-A' nın gebelerde preterm doğum için koruyucu bir ajan olarak kullanım potansiyelini belirleyebilmektir. Yöntem: RAW (267.7 Mouse Macrophage Cell) ve RAW Blue (267.7 Mouse Macrophage Reporter Cell Line) hücrelerinin kullanıldığı kültür ortamında, SP-A ile fragmentlerine ait doz ve etki süresi belirlemesi yapılarak, SP-A ve IND'nin etkisi, lipopolysaccharide (LPS) indüklü cerrahi model üzerinde, koitus sonrası 14.5 günlük gebe CD-1 fareleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: 5 saatlik 0.2 ng/ml LPS indüksiyonu sonrası RAW hücrelerinde Polymerase Chain Reaction (PCR) ile doğrulanan Interlökin 1 beta (IL1ß) ekspresyonunun oluşturduğu inflamatuar cevabı, SP-A; 20 ug/ul ile baskılamaktadır. Aynı doz LPS ile indüklenen deney hayvanı modelinde LPS aracılı erken doğum yapan grupta Notch aktivitesinin arttığı ve SPA ve IND' nin özellikle mast hücreleri ile Jag-2 aracılı modülasyon yaptığı görüldü. Sonuç: SP-A ve fragmentlerine ait doz zaman eğrisi incelendiğinde, SP-A' nın inflamatuar yanıtı baskıladığı ancak SP-A'yı oluşturan parçaların farklı cevap özelliklerine sahip olabileceği görülmüştür. Ayrıca, SP-A'nın moleküler etki mekanizmasının karakterize edilmesinde Notch sinyali ile bağlantısının incelenmesinin önemli olduğu tespit edildi. Bu alanda daha çok araştırmanın yapılmasına ihtiyaç duyulmakla birlikte, bu çalışma, SP-A için, tedavi amaçlı ilaç dizaynına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Although the mechanisms are not clear, infection is one of the most important reasons for preterm labor. For this reason, many studies are carried out for treatment. Surfactant A (SP-A) is an endogenous fetal substance with an excellent safety profile for pregnancy. The aim of this study is to identify the potential of indomethacin (IND) which is a prostaglandin inhibitor and of the SP-A as a protective agent for preterm delivery in pregnant women. Method: The dose-effect duration of SP-A and fragments was determined using RAW and RAW Blue cells. The effect of SP-A and Indomethacin was evaluated on a LPS induced surgical model using 14.5 dpc CD-1 mice. Results: After induction with 0.2 ng/ml LPS for 5 hours, expression of IL1β by PCR in RAW cells was evaluated. This effect was suppressed in RAW Blue cells with 20 ug/ml and evaluated by Quanti Blue analysis. The response of the fragments is different depending on the dose and time. Molecular structure after Commassie Blue staining; the monomeric (24 kDa) and dimeric (50-60 kDa) for the full-length SP-A. KINK (22 kDa) was detected as CDM (4 kDa) with GLOB (28 kDa) and PL (2 kDa) with smaller fragments. In the experimental animal model induced by the same dose LPS. The Notch activity in the LPS-mediated preterm delivery group was increased. At the same time, SPA and IND affected the Jag-2 mediated mast cell modulation. Conclusion: When the dose time curve of SP-A and fragments was examined, it was seen that SP-A suppressed the inflammatory response, but SP-A components had different response characteristics. In addition, it was determined that SP-A was important to investigate the linkage of Notch signal in characterizing the molecular mechanism of action. Although more research is needed in this area, this study will be help the design to drug for SP-A.