Kadın genital benlik imajı ölçeğinin uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Adaptation of the female genital self image scale and examination of its psychometric properties
  1. Tez No: 556838
  2. Yazar: ZAHİDE CANSU KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE YANGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Genital benlik imajı, hemşirelik, kadın sağlığı, psikometrik özellikler, Genital self image, nursing, women health, psychometric properties
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kadınların genital algılarını belirlemek amacıyla Herbenick ve Reece tarafından geliştirilen ''Female Genital Self-Image Scale'' (FGSIS)“Kadın Genital Benlik İmajı Ölçeği”(KGBİÖ)'nin Türkçeye uyarlanması ve psikometrik özelliklerini incelemektir. Yöntem: Metodolojik araştırma deseninde yürütülen çalışma, Mart-Temmuz 2018 tarihleri arasında, Antalya ilinde kotalı örneklem yoluyla belirlenmiş iki Aile Sağlığı Merkezine başvuran 200 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ve“Kadın Genital Benlik İmajı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın Verilerinin analizi SAS (Statistical Analysis System) programının 9.4 versiyonu kullanılarak ortalama, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistiksel analizleri yapılmıştır. Bununla birlikte verilerin geçerlik analizinde; kapsam geçerlik indeksi, açıklayıcı faktör analizi, güvenirlik analizinde; Cronbach alfa katsayısı ve madde-toplam puan korelasyonları kullanılmıştır. Bulgular: Ölçeğin kapsam geçerlik indeksinin 7.60±2.55 ile 9.90±0.32 arasında değiştiği belirlenmiştir. Yapı geçerliğini değerlendirmek amacıyla kullanılan açıklaycı faktör analizinde ölçeğin yedi maddeli yapısı doğrulanmıştır. Tek boyutlu olan ölçeğin toplam Cronbach alfa değerinin 0.90 olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, ölçeğin madde-toplam puan korelasyonlarının 0.578 ile 0.810 arasında değiştiği bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma ile kadınların genital benlik imajının değerlendirmesi amacıyla geliştirilen“Kadın Genital Benlik İmajı Ölçeği”nin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptanmıştır.“Kadın Genital Benlik İmajı Ölçeği”kullanılarak kadınlardan elde edilecek verilerin, hemşirelik bakımının planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesine önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to develop Turkish version and examine the psychometric properties of“The Genital Self Image Scale”developed by Herbenick and Reece (2010) to determine the female genital self-image of women. Method: The study, which was in the methodological research design, was conducted with 200 patients who were admitted to two Family Health Centers in Antalya determined by quota sampling between March and July 2018. Data were collected using the Personal İnformation Form and the Female Genital Self-Image Scale. Data analysis was performed using the 9.4 version of SAS (Statistical Analysis System) with descriptive statistics. In addition, content validity index, confirmatory factor analysis in the validity analysis ofdata andcronbach's alpha coefficient and item-total score correlations in the reliability analysis were used. Results: Content validity index of the scale ranged from 7.60 ± 2.55 to 9.90 ± 0.32. In the explanatory factor analysis used to evaluate the construct validity, the seven-item structure of the scale was confirmed. The Cronbach alpha value of the scale, which is one dimensional, was determined as 0.90. In addition, item-total score correlations of the scale ranged from 0.578 to 0.810. Conclusion: In this study, it was determined that the Turkish version of the Female Genital Self Image Scale, which was developed to evaluate the female genital self image of women, was a valid and reliable tool. It is thought that the data to be obtained from women by using Female Genital Self-Image Scale will make a significant contribution to the planning, implementation and evaluation of nursing care.