Yönetici hemşirelerin güçlendirme algıları ve liderlik uygulamaları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between employment perceptions and leadership practices of executive nurses
  1. Tez No: 556844
  2. Yazar: DİLEK KÜTAHYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEZAKET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici hemşire, hemşirelikte güçlendime, güçlendirme algısı, liderlik, liderlik uygulamaları, Nurse manager, empowerment on nursing, empowerment perception, leadership, leadership practices
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, yönetici hemşirelerin güçlendirme algıları ile liderlik uygulamaları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırma, Mart-Mayıs 2018 tarihlerinde Antalya ilinde üniversite, kamu ve özel hastanelerden çalışmaya katılmayı kabul eden 10 hastanede çalışan 245 yönetici hemşire ile yapılmıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Örgütsel Güçlendirme Algısı Ölçeği, Psikolojik Güçlendirme Algısı Ölçeği ve Liderlik Uygulamaları Envanteri kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, Mann-Whitney U testi, Kruskall-Wallis Varyans Analizi, ki-kare, korelasyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: 10 farklı kurumda yürütülen bu çalışmaya toplam 245 yönetici hemşire katılım sağlamıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin yarısından fazlasının 30-39 yaş aralığında, çoğunluğunun kadın, evli, çocuk sahibi ve yarıya yakınının lisans mezunu olduğu görülmüştür. Çoğunun klinik sorumlu hemşiresi olarak görev yaptığı, meslekte toplam çalışma sürelerinin ağırlıklı olarak 10-20 yıl arasında olduğu, yarısından fazlasının yönetim ve liderlik ile ilgili özel eğitim almadıkları görülmektedir. Örgütsel güçlendirme algısı yüksek olan yönetici hemşirelerin psikolojik güçlendirme algılarının da yüksek olduğu ve daha fazla liderlik uygulamaları sergiledikleri görülmüştür. Sonuç: Örgütsel güçlendirme algısı yüksek olan yönetici hemşirelerin psikolojik güçlendirme algısının arttığı, örgütsel ve psikolojik olarak güçlendirilen yönetici hemşirelerin daha yüksek düzeyde liderlik uygulamaları sergiledikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research is to examine relationship between nurse managers' empowerment perceptions and leadership practices. Method: Research has been done with 245 nurse managers who accepted participation for work from university, public and private hospitals in Antalya city between March-May 2018. Data collected by using Personal Information Form, Organizational Empowerment Perception Inventory, Psychological Empowerment Perception Inventory and Leadership Practices Inventory. Assessment of the data was used descriptive statistic methods, Mann-Whitney U Test, Kruskall Wallis Variant Analysis, chi square statistic, correlation analysis. Results: A total of 245 management nurses participated in this study conducted in 10 different organizations. It was seen that more than half of the nurses participating in the study were in the 30-39 age range, the majority of them were women, married, children, and almost half of them were undergraduate graduates. When the occupational characteristics are examined, it is seen that the majority of them work as clinically responsible nurses, their total working time in the profession is predominantly between 10-20 years, and more than half of them do not receive special training in management and leadership. It was observed that the nurses with higher organizational empowerment perception had higher psychological empowerment perceptions and exhibited more leadership practices. Conclusion: It has been determined that having high organizational empowerment perception among nurse managers make decrease psycological empowerment perception and psycologically empowered nurse managers' exhibit higher levels of leadership practices.