Rat aortunda heparinin oluşturduğu gevşetici yanıtta hidrojen sülfürün rolü
Role of hydrogen sulfide in heparin-induced vasodilatory response in rat aorta
- Tez No: 556859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT NAÇITARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Heparin, hidrojen sülfür, damar gevşemesi, Heparin, hydrogen sulfide, vasorelaxation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Projenin amacı yeni bir hedef olarak hidrojen sülfürün fraksiyonel olmayan heparinin damarda oluşturduğu gevşetici etkide hidrojen sülfürün rolü ve katkısının belirlenmesidir. Amaç sadece heparinin gevşetici etkisinde hidrojen sülfürün olup/olmadığını belirlemek değil, aynı zamanda diğer gevşeme mekanizmalarıyla karşılaştırmak ve katkı oranını da belirlemektir. Yöntem: Deneylerde 9-12 haftalık Wistar türü sıçandan elde edilen damarlarda, endoteli sağlam ve endotelsiz preparatlarda gevşetici yanıtlar incelenmiştir. Fenilefrin ile önkasılma oluşturulan abdominal aorta halkalarının, yapısal ve indüklenebilir nitrik oksid sentaz (NOS) izoformlarının blokörü olan L-NAME (10-4 M) ile, L-NAME (10-4) ve indometazin (10-5 M) ile, karibdotoksin (10-7 M), apamin (10-7 M) kombinasyonu ile, kümülatif heparin konsantrasyonlarıyla gevşeme yanıtlarının değişimi belirlenmiştir. Ayrıca; AOAA-(2x10-3M), inkübasyonu öncesi ve sonrasında heparinin (0,5-6U/ml), benzer şekilde L-NAME, indometazin, apamin/karibdotoksin'in farklı kombinasyonlarının yanına AOAA ekleyip FE ile kasılmış damar preparatında tekrar heparinin kümülatif konsantrasyonlarıyla gevşeme yanıtları alınıp, karşılaştırılmıştır. Bunların dışında L-sistein (100 mikromolar) ve/veya L-sistein (100 mikromolar) ve Glibenklamid (100 mikromolar) ile inkübasyon sonrası fenilefrinle kasılan dokuda heparinin kümülatif konsantrasyonlarıyla gevşeme yanıtları alınıp, karşılaştırılmıştır. Bulgular: Endoteli sağlam ve endoteli hasarlı iki dokuda heparin; özellikle endoteli sağlam damar preparatlarında gevşetici etki oluşturmuştur. H2S üretiminde yer alan CBS enzim inhibitörü AOAA ile inkübe edildikten sonra gevşeme yanıtının azaldığı görülmektedir. L-NAME ile inkübasyon sonrasında FE ile kasılan dokuda heparinin gevşetici etkisi tamamen ortadan kalkmamaktadır. AOAA, inkübasyonuyla görülen gevşeme yanıtındaki azalmayla, indometazin varlığında görülen azalma karşılaştırılınca H2S'in prostaglandinlere göre daha fazla heparinin gevşetici mekanizmasında yer aldığı görülmektedir. Sonuç: Heparin konsantrasyona bağlı olarak rat aortunda gevşeme yanıtı oluşturmaktadır. Bu gevşeme mekanizmasında H2S'de yer alıyor gibi görünmektedir. H2S bu gevşemeyi, ağırlıklı olarak KATP potasyum kanalları aracılığıyla olmak üzere, olasılıkla diğer potasyum kanalları aracılığıyla yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the project is to determine the role and contribution of hydrogen sulfide in the relaxation effect of non-fractional heparin in the vessel as a new target. The aim is not only to determine whether hydrogen sulfide is present under the relaxing effect of heparin, but also to compare it with other relaxation mechanisms and to determine the contribution rate. Method: In the experiments, the relaxation responses of the vessels obtained from 9-12 weeks old Wistar rats and in the endothelial intact and non-endothelial preparations were investigated. Carbdotoxin with L-NAME (10-4 M), L-NAME (10-4) and indomethacin (10-5 M), blockers of structural and inducible nitric oxide synthase (NOS) isoforms of abdominal aorta rings precontracted with phenylephrine (10-7 M), apamine (10-7 M) combination, cumulative heparin concentrations and relaxation responses were determined. Also; AOAA- (2x10-3M), before and after incubation, heparin (0.5-6U / ml), similar to L-NAME, indomethacin, apamine / caribdotoxin next to the different combinations of AOAA added with the cumulative concentrations of heparin again in the contracted vessel preparation relaxation responses were obtained and compared. Results: Heparin in two tissues with intact endothelium and endothelium damaged; especially in endothelial damaged vascular preparations. It is seen that the relaxation response decreases after incubating with CBS enzyme inhibitor AOAA in H2S production. It is seen that the relaxation response decreases after incubating with CBS enzyme inhibitor AOAA in H2S production. After the incubation with L-NAME, the relaxing effect of heparin in FE contracted tissue is not completely eliminated. Compared to the decrease in the relaxation response seen by AOAA incubation and the decrease in the presence of indomethacin, it is seen that H2S is involved in more heparin relaxant mechanism than prostaglandins. Conclusion: Heparin produces relaxation response in rat aorta depending on concentration. This relaxation mechanism appears to be involved in H2S. H2S performs this relaxation, possibly through other potassium channels, mainly through KATP potassium channels.