Farelerde kronik immobilizasyon stresi ile oluşturulan depresyon modelinde troloksun antidepresan özelliklerinin araştırılması
İnvestigations of antidepressant efficacy of trolox in depression model with immobilization stress in mice
  1. Tez No: 556883
  2. Yazar: ALİ ASIM IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ERDİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: depresyon, antidepresanlar, antioksidanlar, anksiyete, troloks, depression, antidepressants, antioxidants, anxiete, trolox
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Farelerde kronik immobilizasyon stresi ile oluşturulan depresyon modelinde troloksun antidepresan özelliklerinin araştırılması. Öğrencinin Adı ve Soyadı :Ali Asım IŞIK Danışmanı :Prof. Dr. Meral ERDİNÇ Anabilim Dalı :Tıbbi Farmakoloji Amaç: Depresyon dünya genelinde önemli sağlık sorunlarından biridir ve görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Ancak depresyonda kullanılan ilaçların tedavi başarısı istenen düzeyde değildir ve ciddi yan etkileri bulunmaktadır. Bu durum yeni antidepresan ilaçların araştırılmasını önemli hale getirmektedir. Çalışmamızda troloksun antidepresan özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Deneysel olarak farelerde oluşturulan immobilizasyon stres modelinde, stresin indüklediği yolaklar üzerine troloksun tedavi edici etkisi araştırılmıştır. Gereç ve yöntem: Bu amaçla kullanılan deney hayvanları; kontrol grubu (21 gün boyunca günde bir defa ip. salin verildi), İM grubu (21 gün boyunca ip. salin verildi ve günde altı saat immobilizasyon düzaneğine konuldu), Troloks grubu (21 gün boyunca 20mg/kg ip troloks verildi) ve İM+Troloks grubu (21 gün boyunca 20mg/kg ip troloks verildi ve günde altı saat immobilizasyon düzeneğine konuldu) olmak üzere dört gruba ayrıldı. 21 günün sonunda davranış testleri ile depresyon seviyeleri ve biyokimyasal analizler ile oksidasyon seviyeleri incelendi. Bulgular: Davranış testlerinden elde edilen sonuçlar, immobilizasyon uygulamaları ile depresyonun indüklendiğini ve troloks uygulamaları ile, artmış olan depresif durumun iyileştiğini göstermektedir. Biyokimyasal analizlerden elde edilen veriler, immobilizasyon ile malodialdehit seviyelerinde gözlemlenen artışın, trolox uygulamaları ile azaldığını göstermektedir. Sonuç: İmmobilizasyon ile başarılı bir stres modeli oluşturulabildiği ve troloks uygulamarı ile, gözlemlenen bozuklukların tedavi edilebilceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
İnvestigations of antidepressant efficacy of TROLOX in depression model with immobilization stress in mice. Student's Surname and Name: IŞIK, Ali Asım Adviser of Thesis : ERDİNÇ, Meral Professor Doctor Department : Pharmacology Aim:Depression is one of the major health problem in the world and its incidence is increasing day by day. Clasic antidepressants are not effective enough to treat depression and they have harmful side effects. Therefore, discocery of new antidepressants is very important for public health. The aim of this study was to investigate to antidepressant efficacy of trolox. In our study, therapeutical effects of trolox on pathways induced by stress in rats have been researched with the immobilization stress model designed for the experiment. Material and methods: With this aim, mice have been put into 4 groups; 1st group: control group (1 ml of sterile saline intraperitoneal (i.p.) once a day for 21 days), 2nd group: immobilization stress group (IM) (1 ml of sterile saline (i.p.) once a day for 21 days), 3rd group: Trolox (20 mg/kg (i.p.) once a day for 21 days), 4th group: IM + Trolox (20 mg/kg (i.p.) once a day for 21 days). After 21 days, depression levels were examined by behavioral tests and oxidation levels were examined by biochemical analyses. Results: The results of the behavioral tests showed that; depression was induced by immobilization model and trolox treatment improves depression. Data from biochemical analyzes showed that; the increase in malondialdehyde levels by immobilization, decreases with trolox treatment. Conclusion: It was understood that; a successful stress model can be established by immobilization model, and the observed disorders can be treated with trolox applications.