Fosforilkolin kaplı ve kaplamasız oksijenatörlerin flowsitometrik ve elektron mikroskopik olarak incelenmesi
Flow cytometric and electron microscopic examination of phosphorylcholine coated and uncoated oxygenators
  1. Tez No: 557041
  2. Yazar: SEDAT OZAN KARAKİŞİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜL KUNT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner baypas, Oksijenatör, Fosforilkolin, İnflamatuar yanıt, Cardiopulmonary bypass, Oxygenator, Phosphorylcholine, Inflammatory response
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Koroner baypas cerrahisinde ekstrakorporeal dolaşım ve sistemlerinin inflamatuar yanıtı artırdığı ve protein adsorbsiyonuna neden olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada fosforilkolin kaplı ve kaplamasız oksijenatörlerin inflamatuar yanıt ve protein adsorbsiyonuna olan afinitelerinin karşılaştırılması flowsitometrik ve elektron mikroskopik olarak amaçlandı. Çalışmaya izole koroner baypas operasyonu olan 20 hasta dahil edildi. 10 hastada (Grup 1) fosforil kolin kaplı oksijenatörler (Ph.i.s.i.o, Compactflo Evo, Dideco, Mirandola, Italy), diğer 10 hastada (Grup 2) ise kaplamasız oksijenatörler (Compactflo Evo, Dideco, Mirandola, Italy) kullanıldı. Hastalardan çeşitli zamanlarda kan örnekleri alındı: anestezi indüksiyonu, kardiyopulmoner baypas (pompa) girişi, pompa çıkışı ve postoperatif birinci gün. Bu örneklerde immünolojik ve biyokimyasal parametreler (lenfosit, granülosit, beyaz küre (WBC), CD15+ CXCR1+ granülositler, CD3+ , CD3+ CD25+ , CD3+ CD69+ , CD3+ CXCR1+ T hücreleri, platelet, IgG, IgM, C3c, C4, total protein, albümin) çalışıldı. Ayrıca operasyondan hemen sonra oksijenatörler açılarak fiberlerden numuneler alındı ve elektron mikroskopik olarak incelendi. Grup 1'deki hastaların % 80'i erkek ve ortalama yaşı 61.7 ± 13.25; Grup 2' de ise 63.1 ± 9.64, ve %90 'ı erkekdir. Gruplar perioperatif özellikler açısından benzerdir. Her iki grupta postoperatif dönemde preoperatif döneme göre WBC, nötrofil sayılarında artış; platelet sayılarında anlamlı + granülositler anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Grup 1'deki olguların pompa çıkış IgG ve IgM düzeyleri pompa girişine göre anlamlı düzeyde artmıştır. Grup 2'de pompa girişi C3c ve C4 düzeyleri grup 1'den anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Grup 1'de pompa girişine göre pompa çıkışı C3c düzeyi anlamlı olarak artmıştır. Grup 1'de pompa çıkış total protein ve albümin miktarları pompa giriş değerinden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Oksijenatör fiber SEM incelemelerinde fosforilkolin kaplamalı fiberlerin kaplamasız fiberlere göre daha az miktarda kan elemanları ve proteinlerin adsorbe olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak fosforilkolin kaplı oksijenatörlerin kaplamasız oksijenatörlere göre vücutta hem hücresel hem de hümoral yanıtı daha fazla aktive ettiği, buna karşın elektron mikroskopik olarak daha az protein adsorbsiyonuna neden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Extracorporeal circulation and its systems have been known to increase the inflammatory response and cause protein absorption in coronary bypass surgery. In this study, we aimed to compare the affinities of phosphorylcholine coated and uncoated oxygenators to the inflammatory response and protein absorption by flow-cytometry and electron microscopic methods. Twenty patients undergoing elective coronary bypass were enrolled in this study. Phosphorylcholine coated oxygenators (Ph.i.s.i.o, Compactflo Evo, Dideco, Mirandola, Italy) were used in ten patients (Group 1) and uncoated oxygenators (Compactflo Evo, Dideco, Mirandola, Italy) were used in the other ten patients (Group 2). Blood samples were taken from the patients at different time intervals: induction of anesthesia, the beginning of cardiopulmonary bypass (CPB), the end of CPB and postoperative 1st day. Immunological and biochemical parameters (lymphocyte, granulocyte, white blood cell, CD15+ CXCR1+ granulocytes, CD3+ , CD3+ CD25+ , CD3+ CD69+ , CD3+ CXCR1+ T cells, platelets, IgG, IgM, C3c, C4, total protein, albumin) were studied in these samples. Moreover, fiber samples were taken from the oxygenators by unpacking and then examined electron microscopically immediately after the operation. Of the 10 patients, 80% were male and the mean age was 61.7 ± 13.25 in Group 1, 90% and 63.1 ± 9.64 in Group 2. Perioperative characteristics were similar in both groups. WBC, neutrophil counts were found to be increased whereas platelet counts were found to be significantly decreased in both groups postoperatively. CD3+ T cell levels were significantly decreased at the end of CPB and on postoperative 1st day. CD3+ CD25+ T cell levels were found to be significantly lower in group 2 than in Group 1 on the postoperative 1st day. CD3+ CXCR1+ T cell levels were found significantly higher in Group 1. CD15+ CXCR1+ granulocytes were found to be significantly increased on the postoperative 1st day in Group 2. IgM and IgG levels were significantly increased at the end of the CPB compared to the beginning of CPB in Group 1. C3c and C4 levels at the beginning of CPB were found to be significantly higher in Group 2 than in Group 1. Total protein and albumin levels were significantly increased at the end of the CPB compared to the levels at the beginning of CPB in Group 1. Furthermore, when oxygenator fibers were studied by electron microscopy, phosphorylcholine coated fibers were demonstrated to absorb less amount of blood components and proteins compared to the uncoated fibers. In conclusion, phosphorylcholine coated oxygenators were shown to increase both cellular and humoral immune response compared to the uncoated oxygenators in patients whereas causing less protein absorption electron microscopically.