Kentsel dönüşümün şehir planlaması ve kent hayatı üzerine teknik ve sosyal etkilerinin analizi
The analysis of the urban transformation over technical and social impacts city planning and life
- Tez No: 557058
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN EYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, 6306 sayılı Kanun, Planlama, Kent Hayatı, Teknik ve Sosyal Analiz, Urban Transformation, Law No. 6306, Planning, Urban Life, Technical and Social Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Kentlerde bir nevi insanlar gibi yaşayan organizmalardır.“Şehirlerde insanlar gibi doğarlar, büyürler ve ölürler.”Bu süreç içerisinde; ekonomik faktörler, demografik değişiklikler, doğal afetler, yanlış yer seçimi ve zaman gibi faktörler nedeniyle şehirlerin büyümesi, yenilenmesi, taşınması ve dönüştürülmesi gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bilindiği üzere ülke nüfusumuzun büyük bölümü afet riski altındaki alanlarda yaşamaktadır. Ayrıca nüfus ve yapılaşma yoğunluğunun fazla olduğu şehirlerde merkezi yerleşim alanları genellikle ekonomik ve teknik ömrünü tamamlamış yapılarla doludur. Kentsel dönüşüm, bu yapıların çoğunlukta bulunduğu, kentin bozulmuş ve çöküntü alanlarının mevcutta var olan durumlarının değişime uğraması, yenilenmesi olarak tanımlanmaktadır. Tez çalışması kapsamında, Kayseri İli'nde dönüşüm süreci devam etmekte olan Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi örneği üzerinden, alanın mekânsal durumunun kentsel yaşam kalitesi üzerine etkileri değerlendirilmiş, kentsel dönüşüm öneri planı ile mevcuttaki eksiklerin ne kadar giderileceği incelenmiştir. Yapılan anketler ve araştırmalar sonunda, kentsel dönüşüm projelerinin bölgenin özelliği, ihtiyaçları ve gereksinimleri göz önüne alınarak çok bileşenli, bütüncül bir planlama ile toplumun tüm alanlarını kapsayacak şekilde tasarlanması sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cities live organisms like humans.“In the cities, they are born like humans, they grow up and die.”In the process; economic factors, demographic changes, natural disasters, a wrong location selection and time factors such as growth, renewable, movable and transformation of cities occur. As is know, a big of our country's population lives in areas under disaster risk. Also, in the cities where population and construction density, central settlements are generally full of buildings that have completed their economic and technical life. Urban transformation, replace and enhance the ruined and collapse cities. The content of the thesis study, the effects of spatial status of the area on urban quality of life were evaluated through the example of the Sahabiye Urban Transformation Project, which is undergoing transformation process in Kayseri. At the end of the surveys and researches, it was concluded that urban transformation projects should be designed to cover all areas of society with a multi-component, holistic planning taking into account the characteristics, needs and requirement of the region.