Biyosidal ürün kullanımı algı analizi ve biyosidal atık takip sistemi
The importance of controlling the use of biocidal products in terms of environment and human health
- Tez No: 557060
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM KARAÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyosidal, Tehlikeli atık, İlaçlama, Pestisit, Haşere, atık takip sistemi, algı analizi, Biocidal, hazardous waste, disinfection, pesticide, pest, waste monitoring system, perception analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Biyosidal ürün kullanımının ve atıklarının kontrol altında tutulmamasının çevre ve insan sağlığı açısından azımsanmayacak derecede zararlı etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler anlık yani akut olabileceği gibi kronik etkiler de olabilmektedir. Akut zehirlenmeler dünyada oldukça yaygın görülmektedir ancak kronik etkilerin de oldukça yüksek vaka sayısına sebep olduğu bilinmektedir. Kronik etkiler arasında kanser, üreme ve endokrin sistemi üzerinde, doğum esnasında, olumsuz etkiler olabildiği gibi, nörolojik hasarlara kadar zararlar verebilmektedir. Ancak buna rağmen biyosidal ürünler çok kolaylıkla alınabilmektedir ve ülkemiz genelinde kullanılan biyosidal ürünlerin kullanım miktarı ve kullanım sonrası oluşan atıkları için kontrol mekanizması ne yazık ki mevcut değildir. Bu tez çalışmasında iki amaca odaklanılmıştır. Birincisi Kayseri ilindeki biyosidal ürünlerin kullanımı ile ilgili olarak halkın bakış açısını araştırmak ikincisi ise kolay kullanılabilir interaktif bir biyosidal ürün takip sistemi oluşturmaktır. Bu çalışmada, öncelikli olarak biyosidal ürünlerin kullanımı ve atıklarının mevcut durumları incelenmiştir. Kayseri ili genelinde yaşayan 19 yaş üstü; biyosidal ürün uygulayıcı firmalarda, hastanelerde ve hane halkında biyosidal ürün kullanımı farkındalığının tespiti amacıyla biyosidal ürünler ve uygulamaları hakkında bilgi, tutum ve davranış düzeylerini ölçmek amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmanın ikinci amacı ise bir takip sistemi önerip örnek programlaması yapılardaki halk sağlığı alanında kullanılan biyosidal ürünlerin kontrolünü sağlamaktır. Biyosidal Ürün ve Ambalaj Takip Sistemi ile (BVS); haşere mücadele ilaçlarının üretim ve ithal edilen ürünlerin miktarlarının kayıt altına alınması, satışının bireysel ve profesyonel olarak sınıflandırılması ve sınırlandırılması ile atık kontrollerinin yapılabilmesi amacıyla karekod sistemine geçilmesi için programlama çalışmasıdır. Bu çalışma ile bu takip siteminin prototipi geliştirilmiştir. Doğamız ve insan sağlığı için son derece zararlı olabilecek kimyasal bileşiklerden oluşan biyosidal ürünlerin kullanımının kontrol altına alınması ve atıklarının bertaraf edilmesi sağlanmalıdır. Bu tez çalışması öncelikle halkın algısını ölçmek, sonrasında ise atık takibi için öneri sunmayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
The use of biocidal products and the non-control of their wastes have significant harmful effects on the environment and human health. These effects may be acute or chronic. Acute effects are common and well known throught the world, and although chronic effects are also known and cause a high number of cases, they are underestimated. Chronic effects may be cancer as well as adverse effects on reproductive, endocrine system as and may include neurological damage. Nevertheless, biocidal products are easily purchased and unfortunately there is no control mechanism for the biocidal products used in Turkey and no monitoring system for the waste generated after their use. This thesis focuses on two purposes. The first is to investigate the public perspective on the use of biocidal products in Kayseri and the second is to create an easy-to-use interactive biocidal product tracking system. In this study, primarily the use of biocidal products and the current status of their wastes are examined. In order to measure people's knowledge, attitude and behavior levels a questionaare was conducted to people in Kayseri, over the age of 19 years. The questionare were answered by professional exterminators and by general public buying biocidal products from markets. The second objective of this study is to propose a mechanism for the control of biocidal products and follow up system for easy tracking of biocidal products and their fate. During this thesis a system called Biocidal Product and Packaging Tracking System (BVS) was designed, which aimed to record the production of pest control agents, classify, limit the sales and switch to the data matrix system to follow the fate of the package waste. In this study, a prototype of this monitoring system was developed and explained. It should be stressed that the use of biocidal products may be extremely harmful for nature and human health and should be controlled. This thesis aims to first measure the perception of the public, and then to propose a system for waste monitoring.