Farklı yörelerden toplanan propolis örneklerinin antioksidan aktivitesinin belirlenmesi
Defining antioxidant activity of propolis samples gathered from di̇fferent regi̇on
- Tez No: 557061
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: propolis, antioksidan aktivite, antiradikal aktivite, toplam fenolik madde, Türkiye, Propolis, antioxidant activity, antiradicalactivity, total phenolic concent, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Propolis, bitkilerin canlı kısımlarından bal arıları tarafından toplanan ve kovanda özellikle hijyen ve yapı malzemesi amaçlı kullanılan reçinemsi maddedir. Ülkemiz zengin arıcılık potansiyeli sayesinde propolis üretimi için önemli bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte farklı coğrafik bölgelerden toplanan propolislerin farklı kimyasal yapıya ve biyoaktiviteye sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bu çalışmada ülkemizde farklı coğrafik bölgelerden toplanan 11 propolis örneğinin biyoaktivitesinin (toplam fenolik madde, antioksidan ve antiradikal aktivite) belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada toplam fenolik madde Folin Ciocalteu metodu, antioksidan aktivite fosfomolibden antiradikal aktivite ise DPPH metoduna göre tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre örneklerin toplam fenolik madde antioksidan ve antiradikal aktiviteleri birbirinden farklılık göstermiştir. En yüksek toplam fenolik madde Rize-Fındıklı propolisinden toplanan örnekte en yüksek antioksidan aktivite Sivas propolisinden ve en yüksek antiradikal aktivite ise Muğla-Fethiye propolisinden toplanan örnekte belirlenmiştir. Örneklerin toplam fenolik madde ve antioksidan aktivitesi (R=0.955) ile toplam fenolik madde-antiradikal aktiviteleri arasında (R=0.779) pozitif korelasyon tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre propolisin biyolojik aktivitesinin toplandığı coğrafik orijine göre önemli farklılıklar gösterebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Propolis is a resinous material which is collected from live parts of plants by honey bees and used especially for hygiene and building material in hive. Thanks to the rich beekeeping potential of our country, it has an important potential fort he production of propolis. However, it is known that the propolis collected from different geographic regions have different chemical structure and bioactivitiy. Therefore, the aim of this study was to determine the bioactivity (total phenolic substance, antioxidant and antiradical activity) of 11 propolis samples collected from different geographic regions in Turkey. Total phenolic substance was determined by Folin Ciocalteu and the antioxidant activity was determined as phosphomolibden and antiradical activity by DPPH method. According to the results the total phenolic antioxidant and antiradical activities of the samples differed from each other. The highest total antioxidant activity was determined from Sivas propolis and the highest antiradical activity was obtained from Muğla-Fethiye propolis. A positive correlation was found between total phenolic and antioxidan activity (R=0.955) and total phenolic-antiradical activity (R=0.779) of the samples. According to the obtained results, it was determined that the biological activity of propolis could Show significant differences compared to the geographic origin.