Adli muhasebe kapsamında bilirkişilik mesleğinin tarihi gelişimi Türk Hukuk sisteminde değerlendirilmesi ve gelişim önerileri
For the scope of forensic accounting historical development of knowledge profession evaluation of Turkish Law system and development principles
- Tez No: 557138
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF CAHİT ÇUKACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Adli Muhasebe, Adli Muhasebecilik, Bilirkişilik, Forensic Accounting, Expert
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Teknolojinin sürekli gelişmesi işletmelerde yapılan hilelerin de tür değiştirmesine neden olduğundan, işletmelerde yapılan hilelerin tespitini geleneksel yöntemlerle yapmak giderek zor bir hal almaktadır. Yapılan hilelerin daha kolay tespit edilebilmesi amacıyla yeni teknikler geliştirilmiş ve muhasebe literatürüne yeni kavramlar kazandırılmıştır. Bu kavramlardan biri olan adli muhasebecilik başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere birçok ülkede de uygulama alanı bulmuştur. Ancak ülkemizde adli muhasebecilik mesleğinin halen uygulama alanı bulamaması nedeniyle ortaya çıkan boşluk, bilirkişilik müessesesine duyulan ihtiyacı daha da artmaktadır. Bu sebeple yapılan çalışmada ilk olarak adli muhasebecilik ve bilirkişilik meslekleri hakkında genel bilgilere yer verilmiş olup, daha sonra Aydın ilindeki muhasebe meslek mensuplarından bilirkişilik yapanların“dürüstlük”,“tarafsızlık”,“hukuki ve mesleki yetkinlik”,“uzmanlık ve yeterlilik”ve“sır saklama”özelliklerine karşı bakış açılarını değerlendirmek amacıyla toplanan veriler analiz edilmiş olup analizden çıkan sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the continuous development of technology causes change of tricks in enterprises, it is becoming increasingly difficult to determine the tricks in enterprises by traditional methods. New techniques have been developed and new concepts have been introduced in accounting literature in order to determine the tricks easier. One of these concepts, forensic accountancy has found application in many countries, especially in The United States (ABD). However, the gap in the forensic accountancy profession in our country is still increasing due to the fact that it cannot find an application area. For this reason, firstly, the general information about forensic accountancy and expert professions is given and then the professional accountants who are experts in the province of Aydın should have their attitudes towards the honesty, impartiality, legal and professional competence, expertise and qualification and secrecy characteristics that the experts should have. In order to evaluate the data collected, the results are analyzed.