Sosyal medya fenomenlerinin marka tutumuna etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of social media phenomenes on the brand attitude
  1. Tez No: 557150
  2. Yazar: SAHIL MAMMADOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ÖRS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fenomen Pazarlama, Bilgi, Marka tutumu, Güven, Uzmanlık, Homofoli, Beğenilebilirlik, Marketing, Brand, Social Media, Advertising, Affectors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüzde dijital ortamın hızlı şekilde gelişmesi, internete daha kolay ve daha ucuz erişim gibi teknik gelişmelerden kaynaklanmaktadır. İnternetin gelişmesi ve sosyal medyanın ortaya çıkması ile sosyal medya artık sadece iletişim kurmak için değil, şirketlerin kendi ürünlerini tanıtması için de kullanılmaktadır. Bu süreçte en etkili kişiler sosyal medya fenomenleri olarak belirtilmektedir. Fenomenler hedef kitlelerinin tutumlarını, ustaca kullandıkları sosyal medya mecraları üzerinde şekillendirme becerisine sahip, markaların tüketicileri ile bağ kurmasında adeta köprü görevi gören yeni medyanın, yeni ünlüleridir. Bu çalışmanın temel amacı Türkiye'de etkileyicilerin marka bilinirliğine ne kadar etki ettiğini ölçmek ve aydınlatmaktır. Çalışmanın diğer bir amacı, sosyal medya platformlarında Facebook ve Instagram'da tanıtım yapan fenomenlerin tüketicilerin satın alma kararlarına ne tür bir etki ettiğini ortaya çıkarmaktır. Söz konusu çalışmada sosyal medya fenomenlerinin marka tutumuna etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmada sosyal medya fenomenlerinin özellikleri ve kişisel karakterlerinin tüketicilerin marka tutumuna etki eden, güven, beğenilebilirlik, uzmanlık ve homofoli bağımsız değişkenleri incelenmiş ve bilgi değişkeninin aracı etkisi değerlendirmeye alınmıştır. Türkiye ve Azerbaycan tüketicileri üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; tüketicilerin fenomenleri takip etmesinde bilgi güven, beğenilebilirlik, uzmanlık ve homofoli değişkenlerinin istatistiki olarak anlamlı olduğu ve bu ilişkide bilgi değişkeninin kısmi aracılık etkisi yaptığı ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid development of digital media today is due to technical developments such as easier and cheaper access to the Internet. With the development of the Internet and the emergence of social media, social media is not only used to communicate, but also to promote the company's own products. In this process, the most influential people are referred to as social media phenomena. Phenomenons are the new celebrities of the new media that have the ability to shape the attitudes of their target audience on the social media channels they use skillfully and serve as a bridge for brands to connect with their consumers. The main aim of this study was to measure that impact how the brand awareness in Turkey and to the impressive lighting. Another aim of the study is to reveal the effects of the promotional events in Facebook and Instagram on social media platforms to consumers' purchasing decisions.