İmam hatip liselerini tercih eden öğrenci ve velilerin beklentileri ve bu beklentilerin karşılanma düzeyi (İstanbul/Pendik örneği)
Expectations of students and parents who prefer imam-hatip high schools and the fulfilled of expectation level (Istanbul/Pendik example)
  1. Tez No: 557164
  2. Yazar: MUSTAFA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ SALİH ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beklenti, Eğitim, İmam Hatip Lisesi, Öğrenci, Veli, Memnuniyet Düzeyi, Education, Expectation, Imam Hatip High School, Parent, Satisfaction Level Student
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
İmam Hatip Liselerini Tercih Eden Öğrenci ve Velilerin Beklentileri ve Bu Beklentilerin Karşılanma Düzeyi (İstanbul/Pendik Örneği) Hz. Peygamber döneminde mescidin din eğitiminin merkezi olması vasfı daha sonraki dönemde İslam coğrafyasının genişlemesi, farklı kültürlerle temas, yaşanan siyasi ve sosyal olaylardan sonra genel olarak medreselere geçmiştir. Asırlarca eğitim faaliyetlerinin sürdürüldüğü merkezler olan medreselerin Batıda değişen ve hızla ilerleyen gelişmelere ayak uyduramamaları, XIX. yüzyılda yanı başlarında Batı tarzı yeni eğitim müesseselerin açılmasına sebep olmuştur. Fen ve teknik ilimlerinin okutulduğu bu yeni okullarla beraber bir asra yakın varlıklarını devam ettiren medreseler, cumhuriyetin ilanıyla beraber ilga edilmiştir. Ancak 1920'li yılların hemen başında toplumun din eğitimi ihtiyacını giderme maksadıyla İmam Hatipler açılmıştır. Kurulduğu günden itibaren kısır ideolojik ve siyasi tartışmaların merkezine oturtulan bu okullar zaman zaman bazı olumsuzluklar yaşasalar da sayılarını arttırarak günümüze kadar varlıklarını devam ettirmişlerdir. Toplum tarafından benimsenen ve din eğitimi açısından bir ihtiyaç olarak görülen bu kurumları sığ tartışmalardan kurtarmak, eğitim-öğretim açısından geliştirmek, çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek müesseseler haline getirmek için gayret sarf etmek gerekmektedir. Biz bu çalışmamızda, İmam Hatip Liselerinin her yönüyle gelişmesi ve muhatapları olan öğrenci ve velilerin beklentilerine, ihtiyaçlarına cevap verebilmesi, eğitim kalitesinin arttırılması, bu okulları tercih eden öğrenci ve velilerinin beklentilerinin tespit edilmesi ve bu beklentilerin hangi düzeyde karşılanıp muhatapların ne ölçüde memnun edildiklerinin belirlenmesi maksadıyla betimsel tarama yöntemini kullanarak konuyu ele almaya çalıştık. Çalışmada, okulun genel yapısı, idare ve öğretmenlerin öğrencilere yaklaşımları, öğrenme ortamları ve okulun fiziki yapısıyla ilgili 48 maddede beklentileri, 23 madde ile de bu beklentilerin karşılanma düzeylerini tespitine yönelik likert tipli anket uygulaması yapılmıştır. Öğrenci ve velilerin görüşleri SPSS programında çeşitli değişkenlerle ele alınarak tablolarla betimlenmiştir. Okulların genel yapısı, idare ve öğretmenlerin yaklaşımları, öğrenme ortamı ve okulun fiziki yapısı ile ilgili iyileştirmeler yapılmasına ilişkin yüksek düzeyde beklentide olan öğrenciler, bu beklentilerin karşılanma düzeyi açısından orta düzeyde bir memnuniyet algısına sahiptirler. Buna karşın velilerin beklentilerinin karşılanma düzeyi yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Expectations Of Students And Parents Who Prefer Imam-Hatip High Schools And The Fulfilled Of Expectation Level (Istanbul/Pendik Example) Along with the Prophet, the masjid's ability to become a center of religious education, the expansion of the Islamic geography and the increase in the Muslim population passed to the madrasas. The madrasas, the centers where educational activities were carried out for centuries, resulted in the opening of new institutions in the western style in the early 19th century after they could not keep up with the rapidly changing developments in the west. With these new schools where science and techniques were taught, the madrasas that survived for nearly a century were closed down with the newly established republic. The madrasahs were replaced by Imam Hatipes in order to meet the religious education needs of the society. The schools, which have been placed in the center of vicious ideological and political debates since the day they was founded, have continued to exist by increasing their numbers even though they have experienced some negativities. It is necessary to strive to save these institutions, which are adopted by the society and seen as a need for religious education, from shallow discussions and become institutions that can meet the needs of the age that will develop in terms of education. In order to determine the expectations of the interlocutors for the Imam Hatip's and the level of meeting these expectations, the subject was dealt with descriptive scanning from the perspective of students and parents. Likert type questionnaire was applied to determine the general structure of the school, the management and teachers' approach to the students, the learning environment and the physical structure of the school in 48 items, and 23 items in order to determine the level of meeting these expectations. The opinions of students and parents were discussed in SPSS program with various variables and they were described in tables. Students who have high expectations for improvements in the general structure of schools, management and teachers' approaches, learning environments and the physical structure of the school have a moderate perception of satisfaction in terms of meeting these expectations. However, the level of meeting the expectations of the parents was high.