Üst gastrointestinal sistem kanamalarının kan gruplarına göre sıklığı ve kan gruplarının üst gastrointestinal sistem kanama şiddeti ile ilişkisi
Frequency of upper gastrointestinal bleeding according to blood groups and relationship of blood groups with upper gastrointestinal system bleeding severity
  1. Tez No: 557163
  2. Yazar: MUHAMMED HANEFİ AYTEKİN
  3. Danışmanlar: UZMAN AYTEKİN GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Peptik ülser, kan grupları(A, AB), Forrest Sınıflaması, Peptic ulcer, blood groups(A, AB), Forrest Classification
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Üst GİS kanamaları, tüm dünyada yüksek insidansa ve prevelansa sahip, önemli bir mortalite nedenidir. Peptik ülser, akut üst GİS kanamalarının en sık görülen nedenidir. Üst GİS kanamaların %50'sine neden olur. Diğer önemli nedenleri; eroziv hastalıklar ve ösofagus varisleridir. 0 kan grubu peptik ülser için, A kan grubu ise mide kanseri için risk faktörüdür. Literatürdeki çalışmalar kan gruplarının üst gis kanama şiddeti ile ilişkisini net olarak ortaya koyamamıştır. Biz bu çalışmamızda; Üst gastrointestinalsistem kanamalarının kan gruplarına göre sıklığı ve kan gruplarının üst gastrointestinal sistem kanama şiddeti ile ilişkisi olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamıza, 2015-2018 tarihleri arasında klinik, labaratuar ve endoskopik olarak üst gastrointestinal sistem kanaması tanısı almış, 18-85 yaş aralığındaki 206 hasta dahil edilmiştir. Antiagregan ve antikoagulan grubu ilaç kullanan hastalar çalışmamıza alınmamıştır. Hastaların üst gastrointesitinal sistem kanama şiddeti tespit edilirken; ''FORREST SINIFLAMASI'' kullanılmıştır. Bu yüzden çalışmaya, peptik ülser kanaması olan hastalar alınmıştır. Ayrıca hastanın tanı anındaki hemoglobin değeri, hastane yatış süresi, eritrosit susp. transfüzyonu ihtiyacı olup olmadığı dikkate alınmışır. Bulgular: Forrest sınıflamasına göre hasta dağılımı; 1a,1b(ağır) grubu için 53(%25,73), 2a,2b ve 2c (orta) grubu için 94(%45,63) ve 3 (hafif) grubu için 59(%28,64) hasta şeklindedir. Çalışmamızdaki 206 hastanın; 14(%6,8)'ü 0 Rh(-), 71(%34,47)'i 0 Rh(+), 11(%5,34)'i ARh(-) , 83(%40,29)'ü A Rh(+), 3 (%1,46)'ü B Rh(-), 19(%9,22)'u B Rh(+), 5(%2,43)'i AB Rh(+) olarak tespit edilmiştir. Kan grupları arasında, hastane yatış süresi (gün) açısından(p=0,813), tanı anı hemoglobin değerleri bakımından (p=0,822), eritrosit susp. ihtiyacı (ünite) açısından (p=0,335) ve Forrest Sınıflaması açısından (p=0,094) istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: Çalışmamızda, 0 ve A kan grupların verileri birbirine yakındır. Biz, çalışmamızda anlamlı veriler olmasa da, B kan grubunun daha hafif kanama sebebi olacağı konusunda, ipuçları yakaladık. B kan grubu, tanı anı hgb değeri, diğer kan gruplarına göre daha yüksekti. B kan grubunun ortalama eritrosit suspansiyonu ihtiyacı, diğer kan gruplarına göre daha azdı. B kan grubunun, Forrest sınıflamasına göre hafif ve orta gruplardaki hasta sayısı, diğer kan gruplarındaki hasta sayısından daha fazlaydı. Ortaya çıkan bu sonuçlar doğrultusunda, daha geniş ve homojen hasta gruplarıyla yapılacak prospektif, çok merkezli, daha geniş kapsamlı çalışmalarla konunun aydınlatılacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Upper GIS bleeding is a significant cause of mortality in the world with high incidence and prevalence. Peptic ulcer is the most common cause of acute upper GIS bleeding. It causes 50% of upper GIS bleeding. Other important reasons; erosive diseases and oesophageal varices. 0 blood group is a risk factor for peptic ulcer and A blood group is a risk factor for gastric cancer. Studies in the literature did not clearly reveal the relationship between the blood groups and the severity of upper GIS bleeding. In this study; we aimed to investigate whether the blood groups are related to the frequency and the severity of upper gastrointestinal bleeding. Materials and Methods: The study included 206 patients whose ages are between 18 and 85 years and who were diagnosed as upper gastrointestinal bleeding, clinically, labortory and endoscopically between the years of 2015-2018. Patients who received antiaggregant and anticoagulant drugs were not included in our study. While upper gastrointestinal system bleeding severity was determined; '' FORREST CLASSIFICATION '' is used. Therefore, patients with peptic ulcer bleeding were included in the study. In addition, the patient's hemoglobin value at the time of diagnosis, hospitalization period (day), erythrocyte susp. transfusion needs (unit) are taken into consideration. Results: The distribution of patients according to the Forrest classification was 53(25,73%) patients for 1a, 1b (heavy) group, 94(45,63%) patients for 2a,2b and 2c (moderate) group and 59(28,64%) patients for 3(mild) group. In our study; 0 Rh (-) blood group in 14 (6,8%) of patients, 0 Rh (+) blood group in 71(34,47%) of patients, ARh(-) blood group in 11(5,34%) of patients, A Rh (+) blood group in 83(40,29%) of patients, B Rh (-) blood group in 3 (1,46%) of patients, B Rh (+) blood group in 19 (9,22%) of patients and AB Rh (+) blood group in 5 (2,43%) of patients was found. There is no statistically significant difference between the blood groups in terms of hospitalization period (day) (p=0,813), in terms of hemoglobin value at the time of diagnosis (p=0,822), in terms of erythrocyte susp. transfusion needs (unit) (p=0,335) and in terms of Forrest Classification (p=0,094). Conclusion: In our study, the data of 0 and A blood groups were close to each other. In our study, we found hints that the B blood group would be the cause of lighter bleeding even if there were no significant data. Hgb value at the time of diagnosis of B blood group was higher than other blood groups. Average needs of erythrocyte suspension transfusion of B blood group was lower than the other blood groups. According to the forrest classification, patient ratio of mild and moderate group of B blood group was higher than other blood groups. According to these results, it is thought that the subject will be enlightened by the prospective, multi-centered, more comprehensive studies to be done with larger and homogeneous patient groups.